Музей Старицького на Чорнобаївщині потребує ремонту

Музей Старицького на Чорнобаївщині потребує ремонту

17 червня 2015 року голова обласної ради Валентина Коваленко та професор, завідувач кафедри українського мовознавства Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Володимир Поліщук з робочим візитом побували у с. Кліщинці Чорнобаївського району, де разом із керівництвом району – головою районної ради Михайлом Бурганом, головою райдержадміністрації Сергієм Джоболдою та сільським головою Миколою Грановським відвідали літературно-меморіальний музей Михайла Старицького та обговорили проблемні питання функціонування закладу. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській обласній раді.
Метою поїздки стало вивчення стану підготовки до відзначення 175-ої річниці від дня народження українського письменника, театрального і культурного діяча Михайла Петровича Старицького, що буде відзначатись на Черкащині у грудні цього року.

Музей Старицького на Чорнобаївщині потребує ремонту

За словами районного керівництва, сільського голови та завідувача музею уже близько тридцяти років обласна влада і меценати, усі, хто б не приїжджав до Кліщинець обіцяють допомогу, але «віз і нині там». Поточні ремонти місцеві намагаються вирішувати власними силами, дуже допомагає депутат районної ради, місцевий підприємець – керівник СТОВ «Кліщинське» Вячеслав Джулай. Однак на капітальні видатки коштів місцевих бюджетів не достатньо.

Головною ж проблемою в музеї залишаються: стан даху, де зістаріло перекриття і є загроза обвалу, необхідність підключення системи опалення закладу до котельні (де нещодавно було встановлено економний твердопаливний котел, що дозволяє опалювати соціальні заклади села й значно економити при цьому), а також оновлення музейної експозиції – виготовлення нових стендів та наповнення виставки сучасним змістом.

Музей Старицького на Чорнобаївщині потребує ремонту

– На разі будемо клопотати про прийняття головою облдержадміністрації відповідного розпорядження про підготовку відзначення ювілею нашого земляка, письменника Михайла Старицького, створення оргкомітету із розробки комплексу заходів з нагоди відзначення цієї дати. І вже до переліку запланованих підготовчих заходів маємо включити всі ці проблемні питання по музею. Необхідно допомогти фінансово, адже це єдиний такий музей на Черкащині. Частину ж коштів, я переконана, місцева влада і товаровиробники зможуть зібрати самостійно, але й наш внесок має бути посутнім аби музей не лише отримав нове дихання, оновився, але фактично – не завалився під вагою аварійного даху, – наголосила Валентина Коваленко.

Під час зустрічі свою допомогу із подальшого наповнення і упорядкування нової експозиції гарантував професор Володимир Поліщук, який фахово вивчав життєвий і творчий шлях українського письменника та, крім того, має змогу залучити інших фахівців-науковців і музейників до цієї роботи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x