Нащадкові Шевченка відкрили меморіальну дошку

Нащадкові Шевченка відкрили меморіальну дошку

«Тараса шлях пішов із Городищини у світ», – під такою назвою стартувала мистецька декада, приурочена до 200-річчя Тараса Шевченка, у Товстій. Днями в Товстівському НВК відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки колишньому директору школи, нащадку роду великого поета Іванові Шевченку. Про це повідомляють в прес-службі Городищенської РДА.

На шкільному подвір’ї зібралися вчителі, учні, жителі села, поважні гості. Серед них – сини Івана Шевченка Олександр та Володимир, його учениця, поетеса, лауреат Всеукраїнських мистецьких премій Надія Матюшенко-Гребенюк, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Горідько, головний спеціаліст відділу культури Валентина Новосад, керівники територіальних громад.

Вітаючи всіх із знаменною датою, заступник голови райдержадміністрації, заступник голови районного оргкомітету по відзначенню 200-річного ювілею Тараса Шевченка Тетяна Горідько зауважила, що впродовж року тривали заходи на увічнення пам’яті Великого Кобзаря. Кожна громада, навчальний заклад, бібліотека, заклад культури долучилися до цієї святої справи. У Городищі та кожному селі району проведено роботи з благоустрою на вулицях, що носять ім’я Тараса Шевченка: проведено ремонт, вуличне освітлення, облаштовано, де це потрібно, автозупинки.

Окрім того, завершується реконструкція Вільшанського СЦКД, у Вільшані буде встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку. Нині ми вшановуємо пам’ять достойного нащадка роду Тараса Шевченка – учителя від Бога, колишнього директора Товстівської школи. Йому випало працювати в тяжкі повоєнні роки, коли немало дітей залишилися сиротами. Іван Іванович віддавав їм батьківське тепло своєї щедрої душі, був мудрим наставником.
Тетяна Горідько та Валентина Новосад відзначили територіальні громади, які брали участь у районній краєзнавчо-мистецькій акції «Шевченковими шляхами Черкащини». Перше місце в ній здобули громади Млієва і Зеленої Діброви, їх представникам було вручено дипломи І ступеня. Дипломом ІІ ступеня відзначено громади Цвіткового, Хлистунівки і В’язівка, дипломом ІІІ ступеня – Калинівки, Вербівки й Петропавлівки. Гостям було вручено книжки про Городищину, буклети про перебування Тараса Шевченка у Вільшані, Зеленій Діброві, Млієві та Городищі, карти «Відродження Городищини» та «Городищина мистецька».

Олександр Шевченко від імені своєї родини щиро подякував за гідне вшанування праці батька на вчительській ниві, відкриття йому меморіальної дошки. Свій вірш, присвячений Великому Кобзарю, зачитала учениця Товстівського НВК Олександра Комольцева.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x