Варикоз і набряки влітку. Ноги просять допомоги!

Варикоз і набряки влітку. Ноги просять допомоги!

Улітку, коли жінкам так хочеться носити сукні й спідниці, ноги нагадують про себе частіше звичайного. Набряки, розширені вени, синці, судоми, купероз (почервоніння або запалення дрібних судин), важкість у ногах… Такі неприємні явища знайомі багатьом. Проблему значно посилює спека — тоді ноги важко втиснути в будь-яке взуття, не тільки модельне. То як же діяти в такій ситуації? Ховати ноги під довгим одягом і взувати виключно капці? Чи можна віднайти й усунути внутрішню причину?
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Варикоз діє всерйоз
Медики запевняють: для варикозу та набряків шкіри насправді не існує сезонності — ці прояви бувають у будь-яку пору року й не лише в жінок, а й у чоловіків та дітей (підлітків).
Щодо причин таких явищ, то їх може бути декілька. Передусім це спадкові чинники, зокрема вроджена слабкість сполучної тканини. Наступний чинник — зміна гормонального фону. Це особливо важливо для жінок (тут важливу роль відіграють гормональні протизаплідні засоби та вагітність). А фізичні навантаження тільки посилюють цей фактор.
Найчастіше варикоз і набряки кінцівок зустрічається в людей, які змушені багато стояти: кухарів, перукарів, хірургів і т.д. Схильні до ризику й офісні працівники, які багато сидять. Погіршує ситуацію носіння високих підборів. Постійна напруга м’язів гомілки порушує правильну циркуляцію крові й призводить до варикозу. А сидіння «нога на ногу» стискає вени і також сприяє їхньому розширенню.

Набряклість ніг можуть викликати й наступні причини: рясне пиття протягом дня, особливо перед сном, вживання солоної їжі, тривале сидіння на низькому кріслі (чи дивані), плоскостопість, надлишкова маса тіла, порушення обміну речовин, серцева й судинна недостатності, хвороби нирок.
Іноді ускладненням варикозної хвороби може стати тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок, який розвивається в результаті утворення в їхньому просвіті кров’яного згустку (тромбу). Від локалізації та розмірів останнього безпосередньо залежить вираженість клінічної картини захворювання. Якщо, приміром, повної закупорки судини не виникає, симптоми можуть бути й зовсім відсутні. Але насправді тут приховані свої «підводні камені», небезпечні для життя. Тромби можуть відірватися і рухатися по кровоносних судинах через серце, поки не зупиняться в судинах легені. Якщо тромб досить великий, тромбоемболія легеневої артерії може бути фатальною.

Беремо ноги в руки!
Варикоз дає найбільшу кількість ускладнень саме з настанням тепла. Тому треба чільну увагу приділяти своїм ногам і здоров’ю загалом. Якщо ви помітили, що ноги втомлюються або набрякають сильніше, ніж зазвичай, неодмінно проконсультуйтеся у лікаря-флеболога, який фахово вас продіагностує й підбере необхідний метод лікування.
Можна спробувати застосовувати й різноманітні тонізуючі гелі, мазі, спреї, що покращують стан ніг і судин.
Зняти набряки на ногах допоможе й спеціальна фізкультура:
• для відновлення кровообігу постійте кілька секунд на одній стопі, потім – на іншій;
• зніміть взуття й постійте «на носочках», потім так походіть;
• кілька разів підстрибніть на пальцях;
• стоячи на підлозі, переміщайте вагу тіла поперемінно з носків на п’яти і навпаки;
• оберти: покрутіть стопами спочатку за годинниковою стрілкою, потім — проти неї;
• поволі відігніть пальці на ногах униз, потім направте їх максимально вгору;
Також для лікування набряків ніг ефективними є деякі сечогінні препарати. Але індивідуальну схему їх прийому може призначити тільки лікар.
Для зміцнення капілярів необхідно в достатній мірі вживати рутин, що знижує їхню ламкість і збільшує проникність, а також гепарин, що запобігає тромбофлебіту (накопичення згустків крові на стінках судин).
Нині є широкий вибір і компресійного трикотажу (спеціальні гольфи, панчохи, колготи), які правильно фіксують м’язи, кінцівки й попереджують появу набряків. Ступінь еластичності такого лікувального одягу також підбирає лікар.

Допоможуть народні засоби!
Для втомлених нижніх кінцівок корисна ванночка з морською сіллю, вона добре розслабляє. Потрібно використовувати прохолодну воду, масажуючи припухлі ділянки від стоп до колін.
!Корисно робити масаж льодом, приготованим із настою цілющих трав: волошки, деревію, м’яти перцевої.
!Ванночки з настоєм хвоща, ромашки і шавлії. Змішавши трави в рівних частинах, 100 г суміші заварюють літром окропу, кип’ятять на повільному вогні 15 хв. Настоюють у закритому посуді 45 хв. Настій процідити, розвести трьома літрами води й додавати в негарячі ванночки.
!Зняти набряки на ногах допомагають капустяні жилки. Їх треба вирізати зі свіжого листа, розплескати качалкою і прикріпити лейкопластирем до припухлих ділянок.
!Корисні розтирання стоп і гомілок сумішшю лимонного соку й соняшникової олії в рівних частинах.
!Спробуйте прикладати до запалених вен свіжу траву мокриці або свіже листя лопуха (але не більше, ніж на
2 години).
!Багатьом при набряках ніг допомагає настій споришу (вживати внутрішньо): 3 ч. ложки споришу залити 0, 5 л окропу, настояти протягом півгодини. Отриманий настій процідити і вживати 3-4 рази на день по півсклянки.
!Серед зборів, що допомагають при тромбозі глибоких вен, є кілька на основі каштана кінського:
1) Змішайте подрібнені плоди кінського каштана, кору дуба і берези (кожного компонента по 3 ст. л.), додайте хвощ польовий і слань моху ісландського (по 2 ст. л.), астрагал і корінь ожини (по 100 г), квіти безсмертника і корінь ревеню (по 3 дес. л.). Дві ложки збору залийте 400 мл окропу і проваріть протягом 5-ти хвилин. Готових охолоджений відвар процідіть і пийте по півсклянки 4 рази на день.
2) Листя і плоди каштана (по 5 г кожного компонента) подрібнити, залити склянкою окропу, прокип’ятіть півгодини на водяній бані. Процідіть і до готового відвару додайте ще води, щоб вийшло 200 мл. Перші два дні вживайте по 1 ст. л. один раз у день після їди, далі — до трьох разів на день. Курс лікування — від двох до 12-ти тижнів, не більше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x