Вазони влітку потребують особливого ставлення

Вазони влітку потребують особливого ставлення

Літо – це найкращий період у житті кімнатних рослин. Саме в цей час вони можуть гарно розвиватися, видужувати від зимових хвороб, цвісти і навіть плодоносити. Але все це можливе лише за умови правильного догляду. Інакше літо перетвориться для зелених домашніх улюбленців на один із найжахливіших періодів у їхньому житті.

Дехто вважає, що всі рослини люблять світло і потребують його надто багато. Це твердження правильне лише частково. Кімнатні рослини не проти світла, але на відміну від городніх повинні отримувати його в чітко визначеній кількості. Тому потрібно бути дуже уважним і знати певні правила для того, щоб не спалити листя і не зупинити ріст рослин.
Радить власний кореспондент «Нової Доби».
Влітку, щоб запобігти опікам і перегріву, рослини на підвіконні необхідно притіняти, особливо якщо вікна розташовані на сонячному боці. У дощову погоду притіняти рослини не треба. Достатню тінь забезпечують марлеві й тюлеві фіранки. Вони поглинають не так багато світла і забезпечують вентиляцію.

Не варто без потреби переставляти вазони. Їхнє листя повертається до світла, і якщо часто змінювати положення рослин, це може зашкодити їхньому розвитку.

Правильний полив – надзвичайно важливий для рослини в будь-яку пору року. Особливе ж значення волога має, звісно, влітку, коли сухе навколишнє повітря і світло забирають із ґрунту значно більше води, ніж її випивають корені. Поливати домашні рослини можна в будь-який час доби, але обов’язково так, щоб вода протікала через підвазонник і залишалась у піддоні.
Крім поливання, двічі на тиждень необхідно оприскувати листя. Робити це потрібно вранці або ввечері теплою відстояною впродовж 2-3-ох днів водою. Температура води не повинна бути нижчою за кімнатну, а краще на 2-3°С вища. Не можна поливати рослини кип’яченою водою, оскільки в ній немає необхідного кореням повітря.

Щоб підвищити вологість повітря біля вологолюбних рослин, насипте в піддон, на якому стоїть підвазонник, вологого піску, а поряд поставте склянку з сирою водою.

Улітку вікна часто відкриті, і крізь них потрапляє багато пилу, що осідає на листі, закупорює їх і призводить до хвороб. Тому раз на тиждень його варто обтирати вологою ганчіркою.

Як правило, влітку значну частину кімнатних рослин пересаджують, оскільки в цей період вони найлегше переносять цю процедуру. Для кожної рослини (залежно від виду і віку) створюють свою особливу земляну суміш. Але незалежно від її складу основні вимоги до ґрунту для всіх рослин однакові.
Земля для посадки має бути достатньо вологою, але не занадто – так, щоб при здавлюванні вона залишалася рихлою. Якщо ви використовуєте землю з городу, то обов’язково розмішуйте її з піском із розрахунку 1 частина піску на 2 частини чорнозему.

Влітку рослини обов’язково потрібно підживлювати. Змішайте 15 г суперфосфату, 15 г аміачної селітри, 10 г калійної солі та 10 л води. Таким добривом поливають ґрунт раз на два тижні так, щоб струмінь не потрапив на рослину, і лише ввечері. З органічних добрив найбільш поживний курячий послід. 5 г посліду розмішують у літрі води і залишають на тиждень. Після бродіння наполовину розбавляють водою. Також можна взяти піввідра коров’ячого гною додати ще стільки ж води і відстояти протягом 10 днів. Після бродіння суміш проціджують і додають 9 частин води. Також непогано промивати рослини водою, що залишилась після промивання сирого м’яса.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x