На черкащан чекають дві театральні прем’єри

На черкащан чекають дві театральні прем’єри

Навесні черкаським театралам подарують одразу дві прем’єри, одна із яких є результатом цікавого театрального експерименту, а інша – унікальною постановкою світової класики. Про це під час прес-конференції 14 березня розповіли директор Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Володимир Осипов та режисер-постановник Олександр Павлютін.

9 квітня у Черкаському драмтеатрі відбудеться прем’єра вистави за п’єсою Дмитра Левицького «Лєна». Це історія з сучасного життя, написана спеціально для черкаського драмтеатру в рамках театрального експерименту: інтерв’ю режисерів із черкаськими акторами, які розповідали свої життєві історії – і ті ставали сюжетами для п’єс. Одну із таких п’єс – «Лєна» – і втілює на черкаській сцені лауреатка премії «Пектораль», режисер Тамара Трунова. Вистава камерна – одночасно її зможуть переглядати не більше 70 людей, які сидітимуть не в глядацькій залі, а просто на сцені, поряд із акторами. Друга прем’єра, що відбудеться на початку травня – це вистава за п’єсою Жана Батиста Мольєра «Мізантроп», яку знавці літератури вважають найдовершенішим твором драматурга. Попри це, п’єсу дуже рідко ставили на російській сцені та ніколи – на українській. Хоча, за словами режисера-постановника п’єси Олександра Павлютіна, її переклад українською ще в 1960-х роках здійснив Максим Рильський.

А найближчими днями Черкаський драмтеатр запланував провести благодійну акцію – дати виставу у пам’ять Небесної Сотні.
– Це позапланова вистава, яку ми покажемо у свій вихідний день – у понеділок, 31 березня, о 18.30. П’єсу ми обирали за схожістю тематики – сюжет «Думи про братів Неазовських» Ліни Костенко дуже співзвучний із подіями, що відбувались на Майдані, – зазначив директор Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Володимир Осипов. – Ми дуже сподіваємось, що черкаський глядач гідно оцінить нашу роботу і зал буде повним. Весь збір від вистави буде перераховано родинам черкащан, які загинули на Майдані. Ми дуже хочемо зробити свій внесок у благородну спільну справу, і робимо це із особливим почуттям.

– У березні Черкаський драмтеатр також відзначатиме і професійне свято – 27 березня ми святкуватимемо Міжнародний день театру. Цьогоріч ми запланували провести це свято у незвичному форматі – урочистому концерту на сцені театру передуватиме інтерактивне вуличне шоу на Театральній площі міста, – констатував режисер-постановник Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Олександр Павлютін. – Це буде справжнє театральне весняне свято, яке подарує місту черкаський драмтеатр, під час якого всі бажаючі зможуть спробувати себе у драматичному мистецтві: завдяки майстер-класам акторської та балетної майстерності, костюмерам та гримерам театру. На очах здивованої публіки кожен зможе приміряти новий образ, перевтілившись і довівши собі і оточуючим, що Шекспір був правий: весь світ – театр, а ми в ньому – актори.

За словами директора театру Володимира Осипова, наразі невідомо, чи відбудеться цьогоріч у звичному форматі традиційний Міжнародний театральний фестиваль «Сцена людства», започаткований у Черкасах. Приїзд на наш фестиваль іноземних театральних колективів – через політичну ситуацію в Україні – залишається під питанням. Зокрема, від відвідин «Сцени людства» може відмовитися московський Державний музичний театр національного мистецтва під керівництвом Володимира Назарова. Попередню згоду на участь у фестивалі дали театри із Білорусії, Португалії, Румунії, Грузії, Ізраїлю – але вони теж очікують, як вирішиться ситуація між Україною та Росією.

– Але ми віримо, що фестиваль 22-30 травня таки відбудеться, і ми готуємося до нього, – констатував Володимир Осипов. – Загалом, нинішня атмосфера в Україні досить суттєво позначається і на нашій роботі – значно зменшилася кількість глядачів і, наприклад, у буденні дні наш зал заповнюється лише на третину.
Ще однією нагальною проблемою Черкаського драмтеатру залишається розпочатий і не завершений ремонт. Як відомо, 27 лютого Департамент капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації відмінив результати вже проведених будівельних тендерів, серед яких – і тендер на ремонт театру. На ремонт тут чекали вже давно: приміщенню – понад 50 років і за весь цей час капітального ремонту не проводилося жодного разу. Серед найбільш суттєвих речей, планувалася заміна старих вікон, що дуже пропускають холод, та утеплення даху театру. До Нового року було розпочато підготовчі роботи – та за відсутності фінансування їх було припинено. Сьогодні театр строїть з обдертими стінами на 2 і 3 поверхах. Коли ремонт вдасться продовжити – наразі невідомо.

– В облдержадміністрації нам повідомили, що до цього питання, можливо, повернуться у травні після президентських виборів, – зазначив Володимир Осипов. – Дякувати Богу, ще на початку ремонту нам вдалося вмовити будівельників не розпочинати роботи з першого поверху – і завдяки цьому зараз театр сьогодні може практично повноцінно працювати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x