«…І розписався на стіні німецького Рейхстагу!»

«…І розписався на стіні німецького Рейхстагу!»

22 червня, черкащанин Іван Денисович Шастун відзначив своє 95-річчя. Привітати його з цим поважним ювілеєм прийшло цього дня багато поважних гостей із міської й обласної влади. Оце тільки нещодавнечко ветеран війни і праці почав слабувати на ноги, а донедавна ще ходив по школах, розповідаючи юні про своє звитяжне минуле.

Народився він в Орловці Городищенського району (тоді це була ще Київська область). Після закінчення десятирічки вступив до Київського педагогічного інституту на історичний факультет – дуже вже хотів стати педагогом. Та не судилося. У 1939 році студента 5 курсу Івана Шастуна призвали до лав Радянської Армії. У військкоматі спитали: «Хочеш служити?» «Та щось не дуже», – щиро зізнався новобранець. «Чудово! Значить, будеш артилеристом!»

«…І розписався на стіні німецького Рейхстагу!»

Першого грудня цього ж року він попав на фінський фронт. Після закінчення війни з Фінляндією тільки-но збирався поновитися в інституті, як грянула нова війна. Велику Вітчизняну він пройшов від початку до кінця. З боями відступав до Москви, а потім, з такими ж кровопролитними боями, дійшов аж до Берліна. Визволяв від коричневої чуми всі країни Європи. На стіні німецького Рейхстагу він чітко й просто написав: «Україна. Городище, Іван Шастун».

Одразу після війни бувалий артилерист Іван Денисович написав рапорт із проханням про звільнення. Однак йому сказали: «Молодий ти ще, братику, послужиш». І служив так «молодий братик» аж до 1962 року в Чехословаччині, Польщі, Німеччині, Прибалтиці. Після звільнення в запас ще 27 років працював начальником школи цивільної оборонив Черкасах. На пенсію пішов у 1989 році.

«…І розписався на стіні німецького Рейхстагу!»

Іван Денисович є почесним громадянином Черкас, Сміли, Городища, Миргорода, які під час війни звільняв від фашистських окупантів. Має 37 урядових нагород.

Володимир БЕЗУГЛИЙ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x