В ОДА обговорили земельну реформу

В ОДА обговорили земельну реформу

В адміністрації відбулось засідання круглого столу «Дорожня карта земельної реформи» за участі експертів ГО «Agro. ReformsUA» при підтримці Мінагрополітики України, неурядових громадських організацій.
Заступник голови ОДА Юрій Сас під час зібрання зазначив, що в рамках реалізації земельної реформи мають бути створені такі правила гри, за якими б мали змогу працювати сільгоспвиробники, агрохолдинги та середні комплексні господарства, розвиваючи не лише рослинницьку галузь, а й тваринництво, що дуже важливо для нашої області. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.
– Земельна реформа має створювати стимули для багатоукладності сільського господарства, – наголосив Юрій Михайлович. – Важливо, щоб усі корупційні схеми, зокрема щодо виділення земельних ділянок, були ліквідовані. Повинні зникнути такі явища, як необлікованість земельних ділянок, понятійні угоди тощо. Сьогодні ми маємо прагнути до того, щоб сільське господарство активно розвивалось, залучалися кредитні кошти.

Свідомий процес затягування змін до відповідних земельних законів є основною перешкодою для здійснення реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної реформи, вважає Валентина Коваленко.

– Якби люди відчули, що на законодавчому рівні реагують на всі ті проблеми і пропозиції громад, фермерів, власників паїв та інших землекористувачів, бо вони їх найкраще знають, то вони розуміли б, що влада дбає про те, щоб в Україні нарешті відбулася справжня реформа і справжня децентралізація.
Учасники засідання висловили сподівання, що дискусія щодо запропонованої дорожньої карти реформ сприятиме пошуку шляхів для вдосконалення чинного законодавства у цій сфері, а організатори якнайшвидше донесуть керівництву держави пропозиції, які врегулюють земельні відносини.

В обговоренні взяли участь доктор економічних наук, завідувач кафедрою землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування, експерт ГО Agro. ReformsUA Андрій Мартин та координатор ГО Agro. ReformsUA, радник Міністра аграрної політики та продовольства України Олег Проценко, які презентували дорожню карту земельної реформи, депутати обласної ради, керівники обласних структур, голови районних рад, сільські та селищні голови, сільгосптоваровиробники, фермери та ін.

Серед проблем, що вони озвучили: передача прав місцевим громадам розпоряджатися землею, надання доступних кредитів для розвитку фермерських господарств, реєстрація сільгосппідприємств та сплата податків за місцем користування земельною ділянкою, повна паспортизація наділів, паритетність цін та ціноутворення, юридично-правова захищеність власників паїв, участь громад у придбанні вільних земельних площ, обмеження у праві оренди і володіння земельними площами, заборона купівлі іноземцями, надання сільськогосподарських площ за обов’язкового рішення депутатських комісій, що унеможливить поширення корупції та інше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x