Черкаські екологи зафіксували значні перевищення забруднюючих речовин у Тясмині

Черкаські екологи зафіксували значні перевищення забруднюючих речовин у Тясмині

Нещодавно спеціалістами Держекоінспекції у Черкаській області були відібрані проби поверхневих вод річки Тясмин в районі скиду зворотних вод після очисних споруд РКП «Водоканал» міста Кам’янка та 500 метрів вище і нижче скиду. Про це «Нова Доба» дізналася в Державній екологічній інспекції у Черкаській області.

За результатами вимірювань зафіксовані значні перевищення ГДК забруднюючих речовин у всіх точках відбору за показниками: завислі речовини (у 4 – 20 раз); БСК5 (у 1,05 – 16,5раз); ХСК (у 1,4 – 7 раз). Крім того, перевищення ГДК по нафтопродуктам, аніонним СПАР, амоній-іонах, фосфатах зафіксовані в місці скиду та 500 метрів нижче за течією річки. Показник кисню розчиненого у 2 – 4 рази нижче від мінімальної норми.
На виконання вимог постанови Слідчого відділу Кам’янського РВ УМВС України 18 червня 2015 року проведено обстеження Районного комунального підприємства «Кам’янський водоканал» із залученням представників УМВС та Смілянського міськрайонного управління Держсанепідслужби в Черкаській області.

Черкаські екологи зафіксували значні перевищення забруднюючих речовин у Тясмині

Встановлено, що при потужності очисних споруд 3500м3/добу наразі обсяг зворотних стічних вод, що приймається на очистку, складає 350 – 400м3/добу, тобто 10% від проектної потужності. В 2013 – 2014 роках проведений ремонт первинних і вторинних відстійників і очистка мулових карт. Але, внаслідок порушення технології очистки стічних вод, відбулось забруднення р.Тясмин недостатньо очищеними стічними водами, яке викликало широкий суспільний резонанс і численні скарги місцевих жителів.

За результатами повторних проб, відібраних 18 червня в місці скиду, держекоінспекція у Черкаській області розрахує збитки за забруднення р.Тясмин недостатньо очищеними стічними водами РКП «Кам’янський водоканал». Результати аналізу відібраних проб та розмір збитків будуть повідомлені додатково.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x