Понад 40 відсотків проб колодязної води не відповідають нормам

Понад 40 відсотків проб колодязної води не відповідають нормам

Протягом минулого року фахівці Державної санепідслужби області дослідили більше 4 тис проб питної води із джерел і мереж централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та 4,2 тис проб – за мікробіологічними показниками. Із них гігієнічним вимогам не відповідали 5,2% та 4,8% проб води відповідно.

Повідомляє кореспондент «Нової Доби».

Найгірша якість питної води з систем та мереж питного водопостачання за санітарно-хімічними показниками реєструється на водогонах Смілянського, Тальнівського, Катеринопільського, Золотоніського районів, де питома вага проб із відхиленнями від гігієнічних вимог перевищує середньообласний показник у 2–3 рази.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (громадські свердловини та колодязі) досліджено більше 3,8 тис проб питної води за санітарно-хімічними та 0,3 тис проб – за мікробіологічними показниками, з них гігієнічним вимогам не відповідали 40,5% та 30,8% проб води відповідно.

Найгірші показники якості води нецентралізованих джерел за санітарно-хімічними показниками реєструють у Смілі, Смілянському, Маньківському, Уманському районах, де більша частина досліджених проб води колодязів забруднена нітратами в кількостях, що значно перевищують гранично допустимі концентрації (50мг/дм3).

На сьогодні через відсутність необхідних комплексів очистки питної води 9 комунальних водогонів області продовжують подавати питну воду з відхиленнями від гігієнічних нормативів у Ватутіному (за показником загальної жорсткості, умістом заліза), Городищі (за показником загальної жорсткості), Золотоноші (за показником загальної жорсткості, вмістом заліза), Кам’янці (за вмістом фтору), Тальному (за показником загальної жорсткості, вмістом заліза, нітратів), Чигирині (за органолептичними показниками, вмістом заліза), Катеринополі (за вмістом заліза), Маньківці (за показником загальної жорсткості), Чорнобаї (за вмістом заліза, марганцю).

Санепідслужба області неодноразово вносила на розгляд органів влади, власників водогонів пропозиції щодо приведення якості води до вимог гігієнічних нормативів, проте на сьогодні зазначені пропозиції нереалізовані. У зв’язку з порушеннями вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання, подачею населенню питної води, що не відповідає гігієнічним вимогам, торік на посадових осіб було накладено 18 штрафів на загальну суму 2 654 грн, застосовано 5 фінансових санкцій на загальну суму 1 349 грн, винесено 197 постанов щодо заборони використання води неналежної якості, призупинено експлуатації об’єктів водопостачання, зокрема двох громадських криниць у Тальному на постійно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x