Рейтинг \”Нової Доби\”: Тринадцять подій 2013 року

Рейтинг \”Нової Доби\”: Тринадцять подій 2013 року

Врожай понад 4 млн тон зернових зібрали цього року аграрії Черкащини. Це рекордний врожай з часів створення області. До того ж, і врожайність зернових та зернобобових в області цього року найвища в Україні. З одного гектару землі на полях області в середньому зібрали по 60 центнерів зерна. Лідерами за урожайністю стали господарства Корсунь-Шевченківського, Чорнобаївського та Уманського районів. Тут із кожного гектара намолочено більше 65 центнерів зерна.

Загибель двох сімей золотоніських директорів шкіл в автокатастрофі стала трагедією року. Щоправда, загинули вони 31 грудня 2012, за кілька годин до настання нового, 2013 року. Проте біль втрати жителі не лише усієї Золотоніщини, не лише Лівобережжя, а й всієї області, відчувають й дотепер. П‘ятеро жителів Золотоноші – два подружжя й донька одного з них – загинули у Хмельницькій області по дорозі на відпочинок у Карпати. В аварії винен був водій фури, який, найімовірніше, заснув за кермом. Загиблі чоловіки були друзями з дитинства, обоє очолювали освітні заклади в Золотоноші, їх знали і в обласному центрі, й у багатьох районах області, усі освітяни Черкащини були знайомі з ними якщо не особисто, то заочно. Юрій Косенко, директор Золотоніської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3, у грудні 2012-го відсвяткував своє 50-річчя, його друг, Сергій Жиленко, – у квітні. Разом з ними загинули їхні дружини та 26-річна донька Косенка Інна.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

200-річчя з дня народження С. С. Гулака-Артемовського пройшло майже непомітно. У Городищі, на батьківщині композитора, відбувся мистецький тиждень, присвячений українському співаку, актору, композитору та драматургу. Черкаси візначили пам\’ять славетного земляка прем’єрою вистави «Невідомий Гулак-Артемовський», яку колектив Черкаського драмтеатру під орудою Сергія Проскурні поставив саме в день 200-річчя від народження Гулака-Артемовського. У Городищі діє музей славетного земляка. У центрі міста йому споруджено пам\’ятник, його ім\’ям названо площу. Черкаське музичне училище носить ім\’я С. С. Гулака-Артемовського.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Відкриття обласного діагностично-консультативного центру на початку березня відбувалося у присутності Президента України Віктора Януковича. Президент нагадав, що на території Черкащини це вже відкриття другого надзвичайно важливого об’єкта (перший – обласна дитяча лікарня). «На реконструкцію та закупівлю необхідного обладнання для цього центру виділено 75 млн. гривень», – зазначив Глава держави. Завдяки новому центрові черкащани в максимально короткі терміни зможуть проходити обстеження на сучасному діагностичному обладнанні та отримувати консультації лікарів за 36 спеціальностями. Наприкінці церемонії Президент України вручив персоналу Черкаського обласного діагностично-консультативного центру ключі від двох реанімобілів.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Новий торгово-розважальний центр «Любава» було відкрито поруч з Черкаським міськвиконкомом у квітні. Новий ТРЦ «LUBAVA» розташувався на місці колишньої трикотажної фабрики «Любава». Він займає 4 поверхи, його площа становить 26 тисяч кв.м. У перші дні відвідувачі ходили сюди просто «подивитися» і покататися на ліфті з прозорими стінками. Окрім торгових залів, тут розмістився ресторан, боулінг-клуб і кінотеатр. Протягом року ТРЦ «LUBAVA» двічі влаштовував нічні розпродажі, що для черкасців поки що в новинку.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Сашко Перехрест з Драбова виграв конкурс малюнків і поїхав до Японії. Уперше в Україні всесвітньо відома японська компанія «Tоyota» проводила конкурс дитячого малюнка «Автомобіль твоєї мрії». Олександр, якому тоді виповнилося лише 7 років, намалював свою «Машину часу». Серед 700 робіт, які надійшли з різних куточків України, малюнок Сашка був визнаний найкращим твором у віковій категорії до 9 років. Керівництво «Tоyota» запросило хлопця до Японії, це було нагородою за перемогу. А оскільки він ще дитина, то разом з ним у подорож вирушили і батьки.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Перший Всеукраїнський конкурс фахівців з електронного обігу деревини відбувся в жовтні у Маньківському лісництві Уманського лісгоспу. Такі змагання були проведені вперше на теренах України, тож Черкащині випала неабияка честь. До наших лісівників з’їхалися колеги з 17 регіонів нашої держави. І черкащани не осоромилися: переконливу перемогу здобув наш земляк – Михайло Лебеденко з Чигиринщини.

ТОВ «Панда» потрапило у ТОП-10 виробників цукру в Україні. За версією видання «Forbes Україна», на підприємства цього товариства припадає 4,4 % усього цукру, що виробляється в Україні. Таким чином, ТОВ «Панда», що у с.Селище Корсунь-Шевченківського району, зайняло сьому позицію в рейтингу. У лідерах – холдинг «Астарта», на його долю припадає 19,4% виробництва цукру. Друге місце зайняв Ukrlandfarming Олега Бахматюка – 11% ринку. Замикають трійку лідерів підприємства агрохолдінга «Мрія» – 7%.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Вийшов з друку «Кобзарик» – унікальне видання творів Тараса Шевченка, проілюстроване художніми роботами черкаських дітей. Його на День знань одержав кожен першокласник. Ідея створити таку книгу з нагоди відзначення 200-ої річниці з дня народження поета виникла в працівників Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Особливість цього видання в тому, що кожен вірш Шевченка проілюстровано художніми роботами черкаських дітей, у більшості – земляками поета, учнями Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю. А також використано твори вихованців Черкаської дитячої художньої школи ім. Данила Нарбута.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Рушник єдності Черкащини вишивали по черзі усі райони області. Разом з альбомом-літописом передавали його в ході обласної естафети «Черкащина. Віхи 60-річної історії». Естафета з нагоди 60-річчя Черкащини мала на меті показати досягнення районів та міст області у всіх галузях діяльності й відобразити надбання у народному господарстві, політичному та культурному житті краю та держави в цілому. Адже Черкащина по праву вважається історико-культурним центром – духовним осердям, серцем України. В ході естафети досліджувалися кращі зразки традиційної культури краю, вивчення невідомих сторінок історії Черкащини, починаючи з 1954 року.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Обласна газета «Нова Доба», попри усі негативні прогнози, продовжила регулярно виходити і виконала усі зобов’язання перед своїми читачами. Видання лихоманило через зміну власників. Обласна влада відмовилась від засновництва газети, натомість видання взяв під своє крило народний депутат України Геннадій Бобов. Газета радикально оновилася, іншим став зміст і її «дочірнього видання» – Всеукраїнської дитячої газети «Новачок». Крім того, запрацював новий сайт «Нової Доби». Тепер усі новини Черкащини оперативно можна дізнатися тут: novadoba.com.ua.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

Довибори до Верховної Ради 15 грудня стали найбільшою політичною подією року на Черкащині. Два проблемні округи – № 194 та № 197 – обирали своїх представників до парламенту. В окрузі № 194 переміг «співочий ректор» Михайло Поплавський. Це намагався спростувати через суд Микола Булатецький, кандидат від опозиції, проте суд йому відмовив. Голова ЦВК Михайло Охендовський та голова комітету виборців України Олександр Черненко також висловили думку, що результати повторних виборів до Ради є легітимними. В окрузі № 197 переміг Леонід Даценко, і це єдиний кандидат від опозиційних сил, якому вдалося здобути перемогу в усіх п’яти проблемних округах.

Рейтинг "Нової Доби": Тринадцять подій 2013 року

70-річчя свого визволення від фашистських загарбників відзначили Черкаси 14 грудня цього року. Саме цього дня далекого 1943 року завершилася виснажлива 30-денна битва за місто. В місті пройшов цілий ряд урочистостей, присвячених цій даті. – виставки, видання книг, концерти тощо. Зокрема, міська рада Черкас вирішила виплачувати з 2014 року довічну стипендію тим визволителям, які проживають у рідному місті. До того ж черкаські воїни-визволителі були нагороджені медалями «70 років визволення міста Черкаси», виготовленими спеціально до цієї дати. На будинку на вул. Хрещатик, 221, встановили меморіальну дошку Герою Радянського Союзу, командиру 259-го танкового полку Олексію Власовичу Лук’янову.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x