На Черкащині меншає хвороб систем кровообігу

На Черкащині меншає хвороб систем кровообігу

Стан і якість надання медичної допомоги хворим на інфаркт міокарду та гострий коронарний синдром, їх профілактику в м. Черкаси, Маньківському та Чигиринському районах проаналізували на колегії Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА. Головний лікар обласного кардіологічного центру Світлана Журба повідомила, що ці захворювання в структурі загальної захворюваності посідають перше місце.

Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Проте, починаючи з 2010 року загальна захворюваність на хвороби системи кровобігу (ХСК) зменшується й на Черкащині в 2014 році склала 6 933,6 на 10 тисяч дорослого населення (у 2013 році – 7103,9). Серед причин смертності ці хвороби традиційно лідирують і в загальній структурі складають 70,8% (по Україні – 66,48%).

Обережно: інфаркт

– Інфаркт міокарду – найбільш загрозливий діагноз серед ХСК. Він призводить до високої смертності та інвалідності саме в працездатному віці. Кількість зареєстрованих випадків інфаркту, розрахована на кількість населення в Україні, у 3 рази нижча, ніж у розвинених країнах, – сказала Світлана Журба. – Захворюваність на інфаркт міокарда в розвинених країнах утричі вища, але летальність у 3-4 рази менша.

На Черкащині протягом останнього року показник захворюваності гострим інфарктом міокарду збільшився та складає 15,3 на 10 тисяч дорослого населення, що свідчить про краще виявлення інфарктів міокарду, ніж в середньому по Україні. Найбільше інфарктів в Тальнівському, Кам’янському районах та Умані. Найнижчі – в м. Ватутіно, Черкаському районі, м. Сміла.

– Стенокардій виявляють у 3,6 разів більше, ніж інфаркту міокарду, – додала вона. – У працездатному віці на інфаркт міокарду на Черкащині хворіє 5,7 на 10 тисяч населення, з 1 610 хворих на інфаркт міокарду – 411 осіб працездатного віку, і це в основному чоловіки.

Смертність від інфаркту міокарда по області за 2013 рік складає 0,17 на 1000 населення, вона дещо нижча, ніж у 2012 році (0,19) і менша, ніж по Україні (0,25). Це свідчить про гіподіагностику, недостовірність верифікації причин смертності.

Значення первинної ланки медичної допомоги

Інфаркт міокарду є гострим захворюванням і надання медичної допомоги даній категорії хворих залежить від роботи первинної медико-санітарної ланки, в тому числі екстреної медичної допомоги. У останні кілька років значно покращилася ЕКГ-діагностика при виїздах швидкої допомоги до серцево-судинних хворих та рівень матеріально-технічного забезпечення.

– Запровадження сучасних методів лікування в області протягом останніх років вплинуло на показник смертності від інфаркту міокарду. Через збільшення кількості реваскуляризацій методом тромболітичної терапії та черезшкірних коронарних втручань спостерігається зменшення смертності від інфаркту міокарда порівняно з даними по Україні, – вважає Світлана Василівна.

Життя рятує час

Хворі, які доставлені впродовж 90 хв. від моменту діагностики інфаркту, спрямовуються на первинні коронарні втручання. Якщо потрібно більше 90 хв., таким пацієнтам проводиться тромболізис з наступним направленням до кардіологічного центру. Допомога надається цілодобово 7 днів на тиждень.

457-ом хворим у кардіоцентрі провели інвазивну стратегію лікування.

Пропозиції щодо поліпшення роботи

У лікувальних закладах області посилити цільову санітарну пропаганду щодо профілактики основних серцево-судинних захворювань та їх ускладнень.

Винайти можливості щодо виділення в усіх ЦРЛ повних ставок лікарів-кардіологів і лікарів функціональної діагностики.

Здійснити заходи щодо покращення матеріально-технічної бази, в тому числі забезпечення необхідною апаратурою: ЕКГ-апаратами, велоергометрами, дефібриляторами, кардіологічними датчиками для УЗД-апаратів, лабораторним обладнанням та реактивами.

Забезпечити постійний контроль за якістю надання медичної допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями, в тому числі з гострими інфарктами міокарду та гострими коронарними синдромами, дотриманням стандартів обстеження та лікування даної категорії хворих на догоспітальному та госпітальному етапах.

Покращити якість диспансерного нагляду за хворими ішемічною хворобою серця, артеріальною гіпертензією, групою ризику виникнення інфарктів та інсультів.

Забезпечити ЕКГ-обстеження всіх хворих із захворюваннями системи кровообігу, болями в області серця при виїздах екстреної медичної допомоги, викликах лікарів сімейної практики.

Впровадити в усіх медзакладах велоергометрію, УЗД серця, визначення ліпідного спектру, згортаючої системи крові (коагулограми), маркери враження міокарду.

Забезпечити проведення ранньої діагностики хворих з гострим коронарним синдромом, гострим інфарктом міокарду.

Покращити систему реабілітації хворих, забезпечити реабілітаційне лікування у центральних районних та міських поліклініках.

Проводити постійний аналіз якості надання медичної допомоги хворим на інфаркт міокарду, навчання усіх категорій медичних працівників по діагностиці та наданню медичної допомоги.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x