Заборгованість по зарплаті в області становить 18, 2 млн

Заборгованість по зарплаті в області становить 18, 2 млн

Сьогодні, під головуванням виконувача обов’язків прокурора області Михайла Кунденка та за участі першого заступника голови облдержадміністрації Наталії Старікової, першого заступника голови обласної ради Наталії Кравцової проведено міжвідомчу нараду на тему «Стан додержання законодавства у сфері оплати праці, сплати єдиного соціального внеску». Про це \”Нову Добу\” поінформували в ОДА.

У засіданні також взяли участь керівники правоохоронних та контролюючих органів області, начальники структурних підрозділів прокуратури області та міжміськрайпрокурори. Заступник прокурора області Вадим Семенов у своєму виступі зазначив, що в сфері оплати праці є поширеними факти вчинення керівниками підприємств кримінальних правопорушень.
Загалом у зазначеній сфері в нинішньому році вже розпочато 8 кримінальних проваджень, з яких 1 направлено до суду, 39 документів реагування розглянуто із вжиттям заходів, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 посадові особи державних органів контролю. Пред’явлено до суду 80 позовів на загальну суму 240 тис грн. Завдяки прокурорському реагуванню громадяни отримали близько 11 млн грн своєчасно не виплаченої заробітної плати.

В ході наради перший заступник голови облдержадміністрації Наталія Старікова доповіла про те, що за оперативними даними загальна сума заборгованості в області на 20.06.2014 року становила 18,2 млн грн. Порівняно з початком року вона збільшилася на 6,6 млн грн (на 57 %). Кількість підприємств-боржників всіх форм власності збільшено на 38 одиниць.
Питання щодо додержання законодавства про оплату праці є на сьогодні актуальним. Обласною державною адміністрацією до керівників підприємств-боржників вживається ряд заходів. Так, з початку 2014 року проведено 5 засідань тимчасової комісії, на яких заслухано 26 керівників та арбітражних керуючих підприємств-боржників. Розірвано контракти з 5 керівниками підприємств-боржників. З початку нинішнього року направлено 41 лист до правоохоронних органів області та центральних органів виконавчої влади. Також направлено листи до Головного управління юстиції облдержадміністрації щодо проведення перевірки додержання арбітражними керуючими ліцензійних умов.

Щотижня здійснюється оперативний моніторинг виплати заборгованої заробітної плати, який надсилається прокуратурі області, територіальній державній інспекції з питань праці в області, управлінню Міністерства внутрішніх справ України в області, Федерації профспілок області для відповідного реагування.
– За даними Головного управління Міндоходів в області тінізація економіки сягає 40 %. Як свідчать статистичні показники контролюючих органів близько 60 тисяч громадян не отримують офіційних доходів. Отримання такими громадянами легальної заробітної плати хоча б у мінімальному розмірі, збільшило б доходи бюджетів області не менше ніж на 90 млн. грн. у рік, а це для нас вагома цифра. Не менш важливим питанням на сьогодні є дотримання роботодавцями законодавчо встановленого мінімального розміру заробітної плати та її легалізації. Робота в цьому напрямку триває та перебуває на постійному контролі облдержадміністрації, – завершила свій виступ Наталія Володимирівна.

За результатами наради визначено ряд додаткових скоординованих заходів, спрямованих на погашення заборгованості із заробітної плати, єдиного соціального внеску, притягнення винних осіб до відповідальності.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x