Побачення заради чотирилапих

Побачення заради чотирилапих

У Черкасах стартував благодійних марафон допомоги бездомним тваринам

Благодійний марафон допомоги бездомним тваринам стартував на Черкащині. Будь-хто з містян може виставити як лот власну участь у побаченні або ж «купити» побачення з іншим любителем «вусатих і хвостатих». Гроші, отримані з аукціону, підуть на забезпечення їжею та стерилізацію бездомних тварин. Організувала акцію ініціативна група волонтерів «Допомога хвостатим» за підтримки міського товариства захисту тварин «Друг».
Бродячі пси – це проблема не лише Черкас, а й багатьох українських міст. У більшості різноманітні притулки для бездомних тварин утримуються на кошти небайдужих волонтерів. У нашому обласному центрі існує єдиний міський комунальний притулок для бездомних собак, створений у 2009 році за ініціативи громадськості. Розміщується він на базі служби чистоти. Чотирилапими, яких перебуває у притулку від 300 до 350, постійно опікуються один робітник, що працює з понеділка по п’ятницю (зарплату йому, як і послуги відлову собак оплачує місто) та десяток волонтерів.

Побачення заради чотирилапих
Побачення заради чотирилапих

– Ми розробили графік, по-черзі доглядаємо за собаками. У вихідні та святкові дні тваринами займаються виключно волонтери, – коментує член ГО «Друг» Ірина Васюра. – Нині харчування, лікування і стерилізація тварин повністю лежить на громадській організації \”Друг\”, грошей у міському бюджеті немає. Якби не було нашої громадської організації в принципі не зрозуміло, як би ті тварини виживали, якшо на харчування гроші передбаченні, але їх просто не виділяють, то, наприклад, на лікування, вакцинацію від сказу чи стерилізацію – це все наша ініціатива.
Активісти за кошти громадської організації періодично закуповують крупи і фарш для тварин. Існують і окремі группи ініціативних людей, які також проводять акції, де збирають гроші на харчування тварин в притулку. Допомогти чотирилапим покликана і акція благодійних послуг і побачень, що днями стартувала у місті.

Побачення заради чотирилапих
Побачення заради чотирилапих

Слід зауважити, що проблему бездомних тварин за кордоном нині вирішують за допомогою адресних дотацій з податків містян.
Так, у польській сільській гміні Целестинув (населення майже 11 тисяч жителів) у притулку утримується близько 400 псів. За ними доглядають 200 волонтерів. Ведеться робота з \”соціалізації\” тварин, після чого вони можуть знайти для себе господарів. Установа утримується за рахунок благодійних коштів, проте у Польщі подібні громадські організації мають пряме фінансування від містян – платників податків. У Польщі кожен громадянин 1% від своїх доходів може сплатити в будь-який громадський фонд або ініціативу. Це може бути притулок для бездомних тварин або будь-що інше – що може реально вплинути на життя конкретної громади. Якщо ж людина не вирішить, куди перерахує цей податок, весь цей 1% піде до державної скарбниці. Відтак різні громадські організації, ініціативи та благодійні фонди постійно змагаються за ці кошти, намагаючись, у свою чергу, надати якнайширший спектр послуг. Так, у псів Целестинувського притулку є 4 ветеринари, операційна та місце для післяопераційної реабілітації. Як зауважив директор притулку, захисники тварин хотіли б, щоб собак у них було якомога менше. Адже в США, наприклад, є притулки, в яких утримується 25-30 собак, і умови їх перебування ще кращі. Але якщо до них потрапляють \”зайві\” пси, то вони просто їх усипляють. У Целестинуві ж боряться за життя кожного. За місяць собаки та коти (останніх всього з десяток ) «проїдають» 100 000 злотых (понад 600 тисяч гривень). А щоб взяти собаку з притулку необхідно заплатити мінімум 100 злотих та заповнити ряд документів. Якщо пси «проблемні» або ж потенційні власники викликали у волонтерів якесь занепокоєння, громадські активісти можуть з’їздити до потенційної домівки свого підопічного – перевірити умови життя. За цуциків іноді навіть буває конкуренція.

Побачення заради чотирилапих
Побачення заради чотирилапих
Побачення заради чотирилапих

Натомість у черкаському притулку для тварин немає ні кінолога, ні ветеринара. Товариство захисту тварин «Друг» самостійно налагодило співпрацю із однією із клінік, які за знижкою допомогають стерилізувати собак. Для котів у нашому обласному центрі притулку немає взагалі. Є декілька міні-притулків домашнього типу, коли люди в своєму домі тримають до півсотні тварин і намагаються їм знайти господарів
Черкаських чотирилапих силами волонтерів теж намагаються соціалізувати. «Друг» запровадив практику прогулянок із собаками. Щовихідних (зазвичай у неділю) до притулку приходять ті, хто хоче стати волонтером чи вибрати собаку, щоб «придивитися» один до одного.

Побачення заради чотирилапих

І от поки в міському бюджеті знову бракує коштів, а платники податків губляться у здогадках, куди ж діваються їхні «кревні», постає резонне запитання:чому не запровадити цю просту і зрозумілу практику в Україні. Тим більше, що у нас останнім часом так активно декларується принцип прозорості використання державних (бюджетних) коштів. У цьому зв’язку пригадується відомий вислів Маргарет Тетчер: «Немає ніяких державних коштів. Є лише гроші платників податків».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x