Валентина Коваленко долучилась до вишивання рушника єдності

Валентина Коваленко долучилась до вишивання рушника єдності

Голова обласної ради Валентина Коваленко взяла участь у Всеукраїнській акції до Дня Конституції «Молебень за непорушність географічного центру України», що відбулася біля монументу «Географічний центр України» поблизу с. Мар’янівка Шполянського району. Про це «Нову Добу» інформують а обласній раді.

Зустрічали гостей акції майстри народного мистецтва сільських громад Шполянщини, які презентували виставки своїх доробків. Особливо вразили присутніх вишиванки, вишиті рушники та портрети відомих українців.

Першою звернулась до гостей свята лауреат Міжнародних та Всеукраїнських пісенних конкурсів, співачка і громадська діячка, уродженка Шполянщини Руслана Лоцман. Перш за все, вона привітала усіх з величним днем в історії нашої країни – Днем прийняття Конституції України та закликала присутніх приєднатись до спільної молитви за мирне майбутнє, територіальну цілісність та єдність України, що спільно провели представники духовенства різних конфесій.

Опісля народними піснями-молитвами, танцювальними композиціями вітали гостей й жителів Черкащини артисти обласного академічного заслуженого народного хору. Декілька пісень виконала разом з хором й Руслана Лоцман.

Звертаючись до гостей й організаторів свята, голова обласної ради Валентина Коваленко щиро подякувала за душевну атмосферу, щире слово й патріотичну пісню, – надзвичайно актуальні в наші дні.

На свято також завітала Тамара Степаненко – берегиня, майстриня й ініціатор проведення Всеукраїнської акції зі створення унікального «Рушника Національного Єдності» – твору народного мистецтва, величного національного символу. Разом з гостями дійства – від малого до найстарших – вони розгорнули майже 10 метровий вишитий рушник Єдності. За словами майстрині, «в його орнаментах – вся історія України від Трипілля, Київської Русі, козаччини й до сучасної державності. Рушник вишивали в усіх областях, Криму, Києві, Севастополі та чотирьох діаспорах – Америки, Канади, Польщі й Молдови». Таким чином в його створенні взяли участь майже 1600 осіб.

Точну копію рушника майстриня передала голові обласної ради, а також запросила Валентину Михайлівну долучитись до вишивання «Рушника Великому Тарасу», що створюється з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, що святкується цього року.

Вишиваючи частинку узору, Валентина Коваленко зауважила, що сьогодні наша Україна схожа на «цей пуп’янок, що я вишиваю. Вона так само ще не розкрилась, але щільна, міцна своїм єдинством пелюсток, наливається-нуртується й ось-ось, зі сходом сонця, коли мине загроза агресора, розквітне й забуяє на весь світ».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x