Про проблеми діяльності сільгосппідприємств говорили в Умані

Про проблеми діяльності сільгосппідприємств говорили в Умані

В Умані на кущовій нараді, що відбулася 30 червня, обговорили роль громадських об’єднань сільськогосподарських товаровиробників у захисті економічної діяльності сільськогосподарських підприємств. Порушені питання є актуальними для Уманського району, адже тут головним ресурсним потенціалом є земля, тому аграрний сектор і визначає спеціалізацію розвитку економіки Уманщини. «Нова Доба» про це дізналася в Уманській РДА.

Ядро сільськогосподарського виробництва Уманщини становлять 35 великотоварних агроформувань, які обробляють 63,4 % орних земель (67,4 тис га ріллі). Крім того, у районі здійснюють виробничу діяльність 70 фермерських господарств, які в загальному обробляють 9,1 тис га ріллі.
– Уманщина є одним із лідерів з виробництва зернових культур у області, виробляючи щорічно в межах 8 – 10 % загально обласного обсягу зерна. Нестабільна цінова політика на вироблену сільськогосподарську продукцію, диспаритет цін між засобами виробничих ресурсів, які використовуються в сільськогосподарському виробництві та продукцією аграрного сектора негативно впливають на функціонування сільської галузі та її розвиток. При цьому, сільгосппідприємства залишаються добросовісними платниками податків, зборів, і є на сьогодні, в складний для держави час – локомотивом економіки, – доповів голова Уманської районної державної адміністрації Віталій Олійник.

У ході зустрічі представники влади та громади обговорили низку проблемних питань, які треба вирішувати на регіональному та всеукраїнському рівнях, зокрема проблеми удосконалення земельного податку, як інструменту стимулювання до раціонального та ефективного використання земельних ділянок, розробку механізмів стимулювання землекористувачів для організації використання земель в цілісних масивах, законодавче врегулювання та передачу в комунальну власність земель державної власності, розташованих за межами населених пунктів.

Досвід Європейських країн засвідчує: прозорий розвиток аграрного бізнесу, перш за все, полягає в сплаті податків усіма суб’єктами господарювання в розрахунку з одного гектара використовуваної землі, що сприяє достатньому формуванню бюджету території, а отже її повноцінному розвитку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x