Місце, де гуртуються люди

Місце, де гуртуються люди

Завдяки тому, що в Заріччі в досить доброму стані збережено Будинок культури й життя в ньому не завмерло, зарічанам від того й живеться веселіше. Певно, неабияка заслуга в тому й активного учасника художньої самодіяльності (співака й декламатора), сільського голови Миколи Кравченка, який може запросто (хоч і страшно!) вилізти під стелю по драбині й полагодити ліхтарі. Що він неодноразово й робив, хоча це в його посадові обов’язки й не входить. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Усе тут працює, як мовиться, «на кнопочках»: декорації, завіси, екран. От тільки кіно широкоформатне подивитися не можна, бо кінопроекторів таки не вберегли.
Тут працюють художні гуртки, гурток обрядової пісні, ансамбль «Чарівні зарічаночки». Варто зауважити, що цей жіночий колектив чарівно доповнюють і двоє чоловіків – сільський голова й художній керівник.
Творчі заходи, які проводяться в Будинку культури, зазвичай приваблюють чимало публіки. Тут і дискотеки для молоді регулярно «крутять», і шанованих ювілярів-ветеранів вітають, і «двори культури» влаштовують, і відзначають усі державні й народні свята, як-то, приміром, Різдво чи Івана Купала. Двічі на рік агрофірма «Злагода» влаштовує безпрограшну лотерею, на яку можна виграти поросят, пакунки з цукром, крупами, яблуками й ще багато всіляких призів.

В обрядовому залі чудово звучать пісні, які виконує колектив обрядової пісні. Не під фонограму співають дівчата, а вживу. Деякі поважні фотографи й тамади, котрі бачили куди пишніші церемонії, не приховують свого захвату: «У вас такий звичайненький сільський клуб. А так усе чарівно, душевно, по-простому зворушливо».
Уже рік минув, як художнім керівником у Заріччі працює Володимир Леонідович Лисак. Працює на два села, бо й у сусідній Шендерівці, де живе, теж керує самодіяльністю. Дівчата до нього йдуть на репетиції, як на свято.

– Це прекрасний музикант, композитор, золотий голос Черкащини, – каже про нього сільський голова Микола Кравченко. – Ми його запрошували сюди досить довго. У нас до цього часу працював фахівець із дипломом, але без таланту і здібностей. Дівчата співали, а він за ними тува-тува, рип-рип-рип. Володимир Леонідович згуртував колектив, розділив дівчат за висотою голосу, й тепер «Чарівні зарічаночки» звучать двоголоссям. Ми страшенно задоволені, що він відгукнувся на наше прохання. Віднині кожен захід у нас – наче якесь дійство. Співуні розуміють його з кивка.
До слова, звітний концерт у районі робили цього року спільно двома громадами – Шендерівською і Зарічанською. Успіх був шалений. Мабуть, тому, що співали і Шендерівський, і Зарічанський сільські голови.

– От якби нашим зарічаночкам та нові сценічні костюми, бо старим уже понад 30 років, – бідкається завідувачка Зарічанським Будинком культури Валентина Сабадаш. – Акустичну пересувну систему якось придбали. Вже були вибрали 15 гарних жіночих костюмів по 1 200 гривень, але по казначейству гроші не пропустили…
Будинок культури живе, діє. Як не дивно, але Валентина Петрівна – не фахівець у галузі культури. Працювала касиром у банку, ткалею, комірником. За словами голови села, коли виникло питання когось брати директором Будинку культури, вибір випав на Валентину Сабадаш. «Там, де вона працювала, скрізь був порядок і толк, – за­уважує пан голова. – Тут вона на своєму місці, це її покликання. У Валентини Петрівни все чудово виходить, бо вона душу вкладає в роботу. Інакше не можна».

– У період літніх канікул головною нашою турботою зараз є діти, – розповідає Валентина Сабадаш. – Щодня працює бібліотека. Товариство «Злагода» подарувало бібліотеці ноутбук і комп’ютерну систему. Діти граються в комп’ютерні ігри. Плануємо підключитися до Інтернету. Проводимо з дітьми репетиції, забави, тенісні турніри. От нещодавно на День захисту дітей малювали на асфальті, співали караоке. Діти були дуже задоволені. Взагалі в нашому закладі часто до півночі лунають пісні, бо ніхто не хоче розходитися. Скажу банально, але щиро: Будинок культури згуртовує людей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x