«Хто в умовах підвищення тарифів на комунальні послуги має право на компенсацію?»

– Право на таку компенсацію мають сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні шість місяців не перевищував прожиткового мінімуму для сім’ї (він визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, а це в середньому близько 1190 грн на особу), – говорить заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Валентина Іванівна Литвинович.

Дохід працездатного члена сім’ї, який не має заробітку, визначається на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір компенсації розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія.

Тобто, сім’я, яка отримає компенсацію, сплачуватиме за комунальні послуги практично ту саму суму, що була до підвищення. Точний розмір щомісячної компенсації розраховує орган соцзахисту населення і перераховує відповідні кошти на рахунок заявника на підприємстві, що надає послуги.

Разом з тим, при всіх місцевих органах влади створені спеціальні комісії, які займаються питаннями субсидій і розглядають різні ситуації. Їм надано право у деяких випадках призначати субсидії як виняток, з урахуванням конкретних обставин, що склалися в сім’ї. Діють такі комісії і в управліннях соціального захисту населення департаменту соціальної політики Черкаської міської ради.

10 липня комісія управління соціального захисту населення Соснівського району розглянула 41 заяву громадян та задовольнила в порядку винятку 37 із них. А 11 липня комісія управління соціального захисту населення Придніпровського району задовольнила в порядку винятку 12 із 14 заяв.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x