Зберегти здоров’я і працездатність під час спеки допоможуть зелений чай і вільний одяг

Зберегти здоров’я і працездатність під час спеки допоможуть зелений чай і вільний одяг

Білі штани і чорні окуляри

Змалечку кожен з нас добре знає приказку про те, що сонце, повітря і вода – найкращі друзі людини. Звісно, ця думка абсолютно справедлива, але також відомо, що навіть найбільш корисна річ може завдати шкоди, якщо вживати її в необмеженій кількості. Інформує про це власний кореспондент \”Нової Доби\”.
– Не секрет, що сонячне випромінювання в невеликих дозах корисне для людини, – зазначає головний позаштатний терапевт обласного управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Володимир Казьмірук. – В організмі виробляється вітамін D, який надзвичайно важливий для формування кісткової тканини. Але надмірна кількість сонячного опромінення набагато шкідливіша, ніж його нестача. Ультрафіолетове опромінення може призвести до появи опіків, алергії та фотодерматозів. Шкіра втрачає пружність, вкривається дрібними зморшками. Та частина променів, що проникає в глибинні шари шкіри, накопичується і з часом призводить до важких хронічних захворювань. Особливо небезпечним сонце стає в обідню пору. Відомо, що в Іспанії, Португалії й деяких інших жарких країнах є таке поняття як сієста, або денний відпочинок. В обідню пору зупиняються підприємства, а люди навіть не виходять надвір. Думаю, вже найближчим часом потрібно буде говорити про запровадження таких заходів і в Україні, адже клімат у нас стає жаркішим з кожним роком. Нині ж я б радив за можливості якомога менше бути надворі з 11.00 до 16.00.

Не меншу небезпеку, ніж сонячне світло, здатна заподіяти організму і сама температура навколишнього середовища.
– Для того, щоб убезпечити себе від перегріву, я б порадив у першу чергу звернути увагу на одяг і кількість рідини в організмі, – продовжує Володимир Іванович. – Одяг повинен бути просторим, вільним, світлих кольорів, із тканини природного походження: бавовна, льон тощо. Особливу увагу варто звернути на головний убір. Хорошим доповнення можуть стати сонцезахисні окуляри, але лише в тому випадку, якщо лінзи виготовлені з якісного скла. Косметику, дезодоранти, парфуми варто звести до мінімуму, краще частіше приймати душ. До речі, про воду. Вдень влітку доросла людина має споживати не менше 2,5 – 3 літрів рідини. Сердечникам та гіпертонікам краще попередньо звернутися до лікаря і підібрати режим харчування, роботи та ліки на випадок раптового погіршення стану здоров’я. Окремо слід сказати кілька слів про кондиціонери. Різниця між температурою за вікном і в кімнаті не повинна бути більше 10 градусів. Рано чи пізно вам доведеться залишити приміщення, і тоді організм дуже болісно відреагує на різкий стрибок температури. Словом, в усьому потрібно мати здорове почуття міри.

Їсти потрібно менше, а пити – більше

Давно відомо, що під час спеки потрібно пити якомога більше рідини. але також не секрет, що одні напої лише викликають спрагу, а інші справді здатні втамувати її. Саме тому варто знати, які саме напої і страви повинні бути на столі влітку.
– Найкращим напоєм під час спеки є звичайна вода, – пояснює дієтолог-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні Олеся Копильчук. – Але ні в якому випадку не сира, яка може містити збудників гепатиту А та найрізноманітніших кишкових інфекцій. Цю воду варто трохи підкислити, адже з потом організм втрачає не лише вологу, а й різноманітні мікроелементи. До води можна додавати сік лимона або різних червоних кислих ягід. Дуже добре допомагає здолати спеку квас. Крім усього, цей напій нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Щоправда любительки осиних талій не повинні забувати, що квас має досить високу харчову цінність. Останнє стосується і різноманітних солодких газованих вод. Також, перш ніж, купувати таку воду, варто уважно вивчити склад продукту. Він не повинен містити штучних барвників і смакових добавок. У спеку варто звернути особливу увагу на зелений чай. Його складові охолоджують організм і містять велику кількість мікроелементів. Любителі кави можуть дозволити собі випити чашечку в день, але лише зранку. Щодо алкогольних напоїв, то у принципі вживати їх можна, але в невеликій кількості і не кожного дня.

У гарячу пору року багато в кого зникає бажання їсти. І це не дивно, адже таким чином організм намагається розвантажити себе і позбавитись зайвої роботи.
– Кількість м’яса у спеку варто обмежити до мінімуму. – говорить Олеся Анатоліївна. – Особливо це стосується важких сортів. Перевагу краще віддати м’ясу птиці та рибі. А от кількість овочів і фруктів потрібно збільшити. В ідеалі влітку варто споживати по 300 грамів овочів і фруктів, та не менше 400 грамів кисломолочних продуктів. страви, як, до речі, і напої, не варто вживати гарячими чи холодними. Споживати потрібно невеликими порціями, добре розжовуючи їжу. Під час спеки продукти швидко псуються, тому не варто наготовляти багато страв і довго зберігати їх.

Захистіть дітей від сонця!

Деякі батьки вважають: що більше дитина перебуває на сонці, то здоровіша буде. Як пояснила головний державний санітарний лікар Черкаської області Віра Чиж, такі переконання можуть дорого коштувати. Для нормального розвитку дитині цілком достатньо побути на свіжому повітрі по дві години вранці і ввечері. Також варто звернути увагу і на інші рекомендації, що допоможуть вашій дитині і в спеку залишатися здоровою і життєрадісною.

* Гуляти на вулиці дитина повинна зранку до 11 години і ввечері – після 17. Решта часу дітям краще перебувати в приміщенні, або в тіні.
* Під час перебування на вулиці в літній день дитина повинна мати головний убір-капелюшок, кепку з крисами або панаму. Одяг варто обирати вільного покрою, виготовлений з натуральних тканин світлих кольорів. Чим більше закрите тіло, тим краще, і чим світліший одяг, тим менше сонячних променів він акумулює.
* Дорослі одягають сонцезахисні окуляри з появою перших сонячних днів. Очі дитини теж потребують захисту, для цього знадобляться сонцезахисні окуляри, які дозволені до використання. Купувати їх краще в офтальмологічних магазинах.
* Купатися дітям дозволяйте тільки в спеціально відведених місцях (пляжах, басейнах) і лише в супроводі дорослих.
* Біля моря, річки, озера потрібно рівномірно розподіляти способи відпочинку. Гуляння в тіні, під тентом чергувати з дозованим купанням. Ні в якому разі не дозволяти дітям спати під сонцем.
* Перед виходом на пляж шкіру дитини треба захистити спеціальним сонцезахисним кремом для дітей із високим ступенем ультрафіолетового захисту, який дозволений до використання.
* Забезпечте дитину в достатній кількості питною водою, щоб не допустити обезводнення організму. Якщо дитина не хоче пити компот чи чай, запропонуйте їй страву, що містить багато рідини: холодник, молочний суп тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x