У Черкасах на Купала сплели величезний вінок

У Черкасах на Купала сплели величезний вінок

Фольклорно-обрядове свято під назвою «На Купала, в понеділок» відбулося вчора за підтримки міської ради, управління культури департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, Будинку культури ім. Івана Кулика, КП «Дирекція парків», різних організацій та закладів нашого міста. Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Його програма передбачала два майданчика святкувань: перший – на площі біля Палацу молоді, другий – в парку «Перемога». Саме там зібралося більше двох тисяч відвідувачів, а основна святкова програма розгорнулася тут увечері.

Розпочала концерт зразкова вокальна студія «Карамель» Черкаської гімназії №31 (керівник Світлана Сємілєтнікова). Продовжили купальський вечір колективи Будинку культури імені Кулика: народний аматорський колектив ансамбль пісні «Веселка», хор «Джерело», вокальний гурт «Буднітай», які виконували веселі пісні та радували глядачів своїми усмішками. А для декого з присутніх по-новому зазвучав Тарас Шевченко. Пісня на його слова «У перетику ходила» викликала жвавий інтерес у публіки.

Черкасці активно брали участь у конкурсах, які запропонували цього дня організатори вечора: спортивно-силові змагання «Відвага молодецька, як у справжніх козаків ведеться. Причому у змаганнях з віджимання та підніманні гирі вагою 24 кілограми дівчата теж проявили бажання взяти участь. І хоч перемога залишилась за хлопцями та все ж задоволення отримали всі учасники.

До плетіння святкового, оберегового гігантського вінка долучилися учасники різного віку та статі. Відвідувачі мали змогу оцінити виставку народно-прикладного мистецтва «Містечко майстрів» із проведенням майстер-класів із плетіння косичок, боді-арту та аквагримом для дітей.

Не залишив байдужими глядачів і фестиваль боді-арту. Дівочі тіла перетворилися на мистецькі шедеври. Темою фестивалю була українська міфологія в творах мистецтва.

Конкурс «Довга коса – дівоча краса» довелося розширити в номінаціях. Тож визначали ще й оригінальну та етнічну зачіску. А найдовша коса (77 см) була у Марійки, яка й отримала головний приз.

Переможців найкращого вінка допомагав визначати секретар міської ради Олександр Радуцький, якому за його словами тяжко довелося, оскільки неможливо вирізнити красиве від красивого. А ще він зазначив, що це особливе для нього свято, оскільки саме цього дня виповнилося три роки його синові Івану. Він привітав черкащан зі святом та зазначив:

– Приємно, що тут багато дітей, що ми не забуваємо наші традиції, історію, завдяки яким живемо та виховуємо наших дітей.

Традиційно в цей вечір шукали і квітку папороті. Сімейна пара Таня та Олександр, які у шлюбі 8 років, стали переможцями у цьому конкурсі.

Неабияк потішив черкасців і виступ від Черкаського обласного конкурсу службового собаківництва товариства сприяння обороні Україні. Щоб розгледіти навички братів наших менших більшість залишила свої місця та приблизилась впритул до сцени.

На завершення вечора топили Марену, яку прикрасили квітками та стрічками. Саме вона символізувала всі наші негаразди. Кульмінацією свята стали пускання вінків на воду та кривий танок навколо купальського багаття.

У Черкасах на Купала сплели величезний вінок
У Черкасах на Купала сплели величезний вінок
У Черкасах на Купала сплели величезний вінок

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x