Лисянський лісгосп посилює протипожежні рубежі

Лисянський лісгосп посилює протипожежні рубежі

Запобігання пожежам та профілактика загорань – найкращий спосіб зберегти ліс від вогню та уникнути збитків. Тому лисянські лісівники традиційно велику увагу приділяють ретельній підготовці до пожежонебезпечного періоду. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Ми стараємося діяти на випередження: створюємо мінералізовані смуги, попереджаємо місцевих жителів про загрозу вогню, активно співпрацюємо з ДСНС. Наші добровільні протипожежні дружини ведуть постійне патрулювання хвойних лісів, а у вихідні та святкові дні обов’язково здійснюється чергування», – розповів директор ДП «Лисянське лісове господарство» Володимир Штанько.
Завдяки цьому в лісгоспі значних пожеж не виникало вже давно. А цього року не зафіксовано навіть загорань. Якщо вогонь і становив загрозу, то його ліквідовували ще на підступах до лісових масивів спільно з Лисянською пожежно-рятувальною частиною.
Серед загальної площі Лисянського лісгоспу лише 10% становлять хвойні насадження. Вони входять до складу Лисянського та Стеблівського лісництв. Саме тут проводиться основна частина протипожежних заходів. А в листяних лісах вразливими до вогню є нещодавно створені молоді насадження: якщо загориться суха трава навколо, то вони можуть бути знищені. Оскільки випалювання трави та стерні у нас трапляється часто, такі ділянки під особливим наглядом.
Цього року лисянські лісівники створили понад 40 км. мінералізованих смуг, які запобігають поширенню вогню. Крім того, поновили 100 км. раніше створених мінсмуг.

Лисянський лісгосп посилює протипожежні рубежі

У кожному лісництві створено добровільні пожежні дружини, куди входить лісова охорона, водії та трактористи. Вони пройшли курсове навчання з техніки безпеки, тактики і способів гасіння пожеж. Пожежні дружини перебувають на постійному зв’язку з Лисянською пожежно-рятувальною частиною. Вона не лише повідомляє про можливі загорання на території лісгоспу, але й у разі потреби надає людей та техніку на допомогу. Адже частка хвойних лісів у складі Лисянського лісгоспу невелика, тому спеціальну техніку утримувати недоцільно. Натомість у кожному лісництві укомплектовані пункти протипожежного інвентарю: від лопат до плугів.
З особливою засторогою лисянські лісівники очікують завершення жнив. Адже після цього часто сільгосппідприємства і селяни випалюють стерню, створюючи загрозу для лісу. Тому лісівники проводять інформаційно-просвітницьку роботу і закликають місцевих жителів відмовитися від варварських способів обробітку землі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x