Як швидко заспокоїтися: методи боротьби зі стресом

Як швидко заспокоїтися: методи боротьби зі стресом

Нині важко знайти людину, яка б не знала, що таке стрес та хвилювання. Спокою не сприяє ні політична, ні економічна ситуація в країні. Та й своїх, домашніх, проб­лем вистачає у кожного. Людський же організм має свої резерви, які, на жаль, рано чи пізно вичерпуються, і тоді доводиться звертатися до лікарів. Щоб уникнути цього, кожному не завадить навчитися простих психологічних прийомів, що допоможуть швидко позбавитися від гніву і роздратування. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Існує багато порад, як потрібно розслаблятися і налаштовувати своє мислення на позитив. Але навряд чи ви зможете скористатися ними в той час, коли гнів, хвилювання чи страх сповнюють серце. Відповідь на запитання, як швидко заспокоїтися, схована у вашому тілі. Наша внутрішня сутність та зовнішня оболонка взаємопов’язані і взаємозалежні. Тому, якщо вам потрібно заспокоїти розум, заспокойте спочатку тіло.
Сконцентруйтеся на тому, як ви дихаєте. Не обов’язково робити це дуже повільно. Головний секрет у тому, щоб просто стежити, як повітря входить у ваш ніс, проходить через трахею, потрапляє в легені й назад. По-перше, ви відсторонитися від того, що вас схвилювало. По-друге, ритм дихання сповільниться, і вже через півхвилини ви зможете відчути спокій. Коли трішки заспокоїтеся, почніть злегка затримувати дихання на 3-4 секунди. Зробити це потрібно приблизно двадцять-тридцять разів. Видих має бути якомога довшим – для цього набирайте більше повітря.

Дихання – це не єдиний спосіб самоконтролю для схвильованої людини. Найпростіше, що ви можете зробити, щоб дати вихід енергії, – напружити й розслабити мускулатуру ніг і рук. Якщо сильно роздратовані, спробуйте стиснути кулаки. Тільки робити це потрібно з усієї сили. Якщо є можливість і час, «викинути» злість із тіла допоможуть удари. Не обов’язково грюкати кулаком об стіл чи стіну. Можна побити подушку або скручену у валик ковдру.

Якщо перед вами стоїть завдання зберегти самовладання перед відповідальною розмовою чи ситуацією, то в цьому допоможе вправа під назвою «викрутити і викинути!» Вам потрібно взяти в руки грубий рушник чи мішок із тканини (для чоловіків) і скручувати його, імітуючи віджимання мокрої білизни. Робити це необхідно з максимальним напруженням усіх м’язів. Відчувши втому, різко розслаб­те руки і випустіть рушник. Якщо ви все виконали правильно, миттєво відчуєте повне розслаблення м’язів плечового пояса, нервове тремтіння пройде, і ваш стан помітно покращиться.

Ще одним цікавим, але більш повільним способом заспокоєння є охолодження (в прямому значенні цього слова). Коли відчуваєте сильне хвилювання, з’їжте морозиво, випийте склянку прохолодної газованої води або соку, вийдіть на мороз або прийміть прохолодний душ.
На жаль, не завжди є відповідна нагода заспокоюватися за допомогою власного тіла. На це впливає зайнятість або перебування під пильними поглядами інших людей. Тоді вихід можна знайти в роботі зі своїм розумом. Один із найбільш ефективних прийомів називається «візуалізація», тобто уявна заспокійлива картина. З цим завданням відмінно справляються види з потоків води і водойм, красиві пейзажі, образи космосу. Спробуйте уявити таку картину. Огляньте всі деталі, постарайтеся в повній мірі все почути і відчути.

Ще один заспокійливий психологічний прийом – «А мені смішно!». Щоб ним скористатися, спробуйте подумати про щось неймовірне або дуже веселе. Наприклад, мавпу в костюмі, яка танцює твіст.

Подібну дію на мозок має і прийом, який психологи називають «мінус на плюс».Щойно вас починає «душити» гнів, уявляйте собі щось дуже приємне, наприклад, спілкування з дітьми чи внуками, витівки чотирилапих домашніх улюбленців, нещодавно побачений цікавий фільм, улюблену страву, найближчий вихідний тощо. Намагайтесь уявити собі подробиці цих образів: сміх дитини, відчуття від дотику до хутра, смак солодощів тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x