У новому році лікарі не писатимуть в рецепті назву препарату

У новому році лікарі не писатимуть в рецепті назву препарату

Наприкінці поточного року, 31 грудня набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров\’я, який забороняє вказувати в рецепті торгову назву лікарського засобу. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі МОЗ. Відповідний наказ оприлюднено на веб-сайті Міністерства.

Замість звичної торгової марки препарату в рецептах лікарі вказуватимуть лише міжнародну непатентовану назву (МНН).

– Заборона зазначення торговельної назви спонукатиме провізорів розказувати пацієнтам про повний перелік наявних в аптеці лікарських засобів з однією і тією ж діючою речовиною. Така норма сприятиме тому, що фармкомпанії припинять просувати свої дорогі препарати, стимулюючи лікарів призначати їх пацієнтам, – каже директор департаменту з питань якості медичної та фармацевтичної допомоги МОЗ Тетяна Донченко.

Щоправда виписування рецепта з вказівкою МНН не перекладе відповідальність за життя і здоров\’я пацієнта з його лікаря на провізора, який відпускає ліки в аптеці.

Використання торговельної назви допускається лише у разі, якщо лікарський засіб не має МНН, належить до біосимілярів, відпускається на пільгових умовах або безоплатно, а також у разі, якщо воно підлягає предметно-кількісному обліку.

На думку експертів Держпідприємництва, наказ МОЗ № 360, що дозволяє виписувати рецепти із зазначенням торговельної назви лікарського засобу, надав можливість лікарям лобіювати дорогі препарати конкретних виробників, повідомляє Інтерфакс.

Водночас Всеукраїнська аптечна асоціація звернулася до Держпідприємництва з проханням скасувати таке рішення. Аптекарі, зокрема, вважають, що виписка рецептів та вимог-замовлень за МНН позбавляє лікаря можливості вільного вибору і призначення оптимальних, на його думку, для пацієнта лікарських засобів, а також проконтролювати, який саме препарат отримав пацієнт.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x