27 грудня народився Богдан Хмельницький

27 грудня народився Богдан Хмельницький

Богдан Хмельницький — одна з найважливіших фігур в українській історії. Народився він 27 грудня 1595 року (місцем народження є Суботів, Жовква або Чигирин). Батько-сотник назвав сина Зіновієм, а Богданом його нарекли пізніше — за видатні досягнення у якості гетьмана.

Богдан Хмельницький вчився в єзуїтській школі, хоча й був православним. Він вивчив латину і польську мову, а пізніше — ще й турецьку з французькою. Богдан Хмельницький вступив до козацького війська і брав участь у польсько-турецькій війні, тоді й потрапив до полону. Після свого повернення додому, він організував чимало морських походів на турецькі міста і став сотником у Чигирині.

Хмельницького поважав польський король Владислав IV, але проти Польщі Богдана налаштував його особистий ворог, що зруйнував не тільки його маєток, а й сім\’ю — вкравши дружину і побивши до півсмерті сина. Король відмовився вирішити конфлікт, тому Богдан Хмельницький узявся за шаблю і знайшов союзників в особі кримських татар.

18 квітня 1648 року Богдана Хмельницького проголосили гетьманом. 8 січня 1654 року був підписаний історичний Переяславський договір між Хмельницьким і представниками Москви. Помер Богдан Хмельницький 16 серпня 1657 року, похований у в Суботові.

27 грудня народився Богдан Хмельницький

Події
537 — У Константинополі, столиці Візантійської імперії, освятили храм святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом православного світу.
1929 — Сталін проголошує політику «ліквідації куркульства як класу».
1932 — Постанова ЦВК і РНК СРСР про введення в СРСР єдиної паспортної системи та «обов\’язкового запису паспортів». Селяни паспортів не отримали, через що фактично перетворилися на кріпаків; з\’явився додатковий привід для переслідування мандрівних кобзарів
1943 — радянські війська зайняли районний центр Вчорайше Житомирської області.
1945 — У Нью-Йорку представники 28 країн підписали угоду про створення Міжнародного валютного фонду. Перші фінансові операції МВФ розпочав 1 березня 1947 року.
1979 — За рішенням керівництва СРСР 75-тисячний контингент радянських військ увійшов на територію Афганістану.
1991 — незалежність України визнали Алжирська Народна Демократична Республіка, КНР, Соціалістична Республіка В\’єтнам, Камбоджа, Республіка Молдова і Французька Республіка.
1994 — пущена в експлуатацію київська станція метро ”Позняки”.
1997 — введено в експлуатацію станцію метро ”Печерська”.

Народились
1571 — Йоган Кеплер (Johannes Kepler), німецький астроном, який першим заявив, що планети обертаються навколо Сонця.
1822 — Луї Пастер, французький хімік і бактеріолог, основоположник сучасної мікробіології та імунології; розробив метод консервування (пастеризація) і заходи профілактичної вакцинації проти холери, сибірської виразки, сказу.
1901 — Марлен Дітріх (Marlene Dietrich), німецька кіноакторка («Шанхайський експрес», «Голубий ангел», «Диявол — це жінка», «Монте-Карло») та співачка.
1908 — Володимир Божик, кобзар, диригент (м. Рава-Руська, Львівська область).
1934 — Лариса Латиніна (Дірій), українка, 9-разова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, володарка найбільшого числа олімпійських нагород за всю історію Олімпійських ігор
1948 — Жерар Депардьє, французький театральний і кіноактор («Двоє в місті», «Мій американський дядечко», «Сусідка», «Сірано де Бержерак», «Полковник», «Вибір зброї»).
1971 — Сергій Бодров, російський актор, режисер («Брат», «Стрінгер», «Схід-Захід», «Брат-2») і сценарист. Загинув 20 вересня 2002 року під час зйомок фільму.

27 грудня народився Богдан Хмельницький

Померли
1076 — Святослáв-Микóла Ярослáвич — князь чернігівський, син Ярослава Мудрого.
1633 — Мелентій (Максим) Смотрицький — письменник-полеміст, вчений, церковний і громадський діяч, автор підручника церковнослов\’янської мови.
1923 — Ґустав Ейфель, французький інженер та архітектор.
2007 — Беназір Бхутто, пакистанський політик, прем\’єр-міністр Ісламської республіки Пакистан, перша жінка-лідер мусульманської країни.
2012 — Володимир Синявський, спортсмен-борець, багаторазовий чемпіон СРСР, Кубку світу, призер Олімпійських ігор.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x