У Дахнівському та Свидівському лісництвах всихають сосни

У Дахнівському та Свидівському лісництвах всихають сосни

У відповідь на занепокоєння громадськості з приводу проведення суцільної санітарної рубки неподалік санаторію «Україна» в місті Черкаси, лісівники організували для всіх охочих робочу поїздку безпосередньо на обговорювану в засобах масової інформації та соціальних мережах лісову ділянку.
Йдеться про 36 квартал, виділ 14.1 Дахнівського лісництва Черкаського лісгоспу, де нещодавно на загальній площі в 1 гектар були здійснені санітарно-оздоровчі заходи – суцільна санітарна вирубка лісу.

– Всі лісогосподарські заходи, зокрема і рубки, що проводяться в лісах підприємства – це не примха директора, чи лісничого, – наголошує директор Черкаського лісгоспу Андрій Пустовіт. – Всі заходи запроектовані. На кожен вид рубки видається дозвіл – лісорубний квиток. Перед тим, як проводити рубку, здійснюється лісопатологічне обстеження у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів управління та лісгоспу. Комісія встановлює, який вид рубок необхідно проводити. Якщо ж повнота життєздатних дерев нижча за критичну, а сухостій, всихаючі чи хворі дерева становлять більшу частину насадження, то призначається суцільна санітарна рубка відповідно до Санітарних правил в лісах України.

– Проведена рубка є законною та виправданою, на цій ділянці більше 60% деревостанів втратили біологічну стійкість або ж перетворилися на сухостій – пояснює лісничий Дахнівського лісництва Володимир Нелез. – Вибіркову рубку тут проводити було недоцільно. Однією з причин всихання шістдесятирічних сосон послугувала пожежа, яка відбулася кілька років тому, та ряд кліматичних факторів, які від нас не залежать. Проте вже наступного року, після проведення усіх підготовчих робіт, тут буде посаджено молодий ліс, як і на решті подібних ділянок.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
У Дахнівському та Свидівському лісництвах всихають сосни
На жаль, останнім часом проблема всихання соснових насаджень набуває особливої актуальності, і навіть масштабності. Головні причини всихання та масового ослаблення соснового лісу, який оглянули на суміжних ділянках громадські активісти, – зміна кліматичних умов, загальний вологодефіцит внаслідок атмосферних посух. Крім того, до всихання сосон призводить заселення їх крон омелою австрійською – паразитом, який проростає в дерево і живиться його соком, що призводить до ослаблення або ж загибелі дерев.
У Дахнівському та Свидівському лісництвах всихають сосни
В ході роботи було продемонстровано ряд об’єктів, безпосередньо на яких були обговорені важливі моменти ведення лісового господарства, показано ділянки з різновіковими лісовими культурами. На прикладі одного з об’єктів природно-заповідного фонду директор Черкаського лісгоспу Андрій Пустовіт пояснив, що саме недосконалість законодавства призводить до того, що у межах об’єктів ПЗФ доволі важко здійснювати заходи з поліпшення якісного складу лісів.
У Дахнівському та Свидівському лісництвах всихають сосни
А ще у Свидівському лісництві громадським активістам продемонстрували, яким чином природна стихія часом втручається у роботу лісівників. Минулого тижня вітровал та буревій пройшовся лісами цього підрозділу – за попередніми підрахунками, є пошкоджені та повалені дерева на загальній площі близько 80 гектарів. Тому зараз проводиться робота з визначення об’ємів пошкодження та плануються заходи, які будуть здійснені для ліквідації наслідків стихії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x