Святкування Нового року звичайній родині обійдеться від 500 до тисячі гривень

Святкування Нового року звичайній родині обійдеться від 500 до тисячі гривень

Наприкінці грудня в черкаських магазинах традиційний новорічний ажіотаж. Дехто купує продукти для святкування поступово, інші ж чекають акційних знижок, які бувають напередодні свят. Про те, як черкащани готуються до Нового року, дізнавався власний кореспондент «Нової Доби».

Для 40-річної Валентини Коваленко Новий рік – одне з найочікуваніших і, водночас, найдорожчих свят. За її словами, фактично один і той же набір продуктів щороку обходиться дорожче на 50 грн. Нині, враховуючи середні як для міста статки, новорічний стіл коштуватиме сім’ї не менше 500 гривень. Якщо запрошувати гостей – удвічі дорожче.

Черкащани планують покупки заздалегідь
– Що й коли купити з продуктів, планую заздалегідь, – розповідає пані Валентина. – Щоб не витрачати багато грошей відразу, роблю покупки в кілька етапів. Заздалегідь беру те, що не псується, а м’ясо, рибу, фрукти залишаю на останні дні. Щоб зекономити, звертаю увагу на акції в супермаркетах.

Цього року, за спостереженнями Валентини Володимирівни, у період новорічного ажіотажу найбільше подорожчали червона ікра, риба й цукерки. Суму, яку доведеться витратити на новорічну вечерю, жінка вже обрахувала. Так, м’ясо для шинки, курятина для печені, ковбаса та консерви для салатів, сьомга для бутербродів, червона ікра, шампанське, солодощі й фрукти коштуватимуть близько 500 грн.

– Якби запрошувала гостей, витратила б удвічі більше, – вважає Валентина Володимирівна. – Крім того, близько 250 гривень піде на подарунки, стільки ж – на обновки та ще близько 70 гривень на зачіску. Звісно, для сім’ї це затратне свято, але хоч раз на рік хочеться забути про ощадливість.

Що подорожчає і як зекономити
Подорожчання продуктів до Новорічних свят пророкують як українські експерти, так і дослідження міжнародних компаній. Згідно зі звітом аудиторської компанії Deloitte, витрати українців зростуть у порівнянні з минулим сезоном на 13 %.

Зекономити на новорічних витратах удасться, якщо заздалегідь купити, наприклад, м’ясо, яйця, шампанське й червону ікру: вони можуть долежати в холодильнику до свят. Адже, за словами експертів, саме на ці товари ціни зростуть у середньому на 10 – 20%.

«Після Різдва закінчиться піст, тому приготування м’ясних страв різко збільшиться. У магазинах свинина подорожчає на 10 відсотків, а на ринках підйом може бути більш істотним. Такий же ажіотаж буде й на яйця», – говорить директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

За словами експертів, через попит на 10 – 15% подорожчає і червона ікра. Такої ж думки дотримується і директор консалтингової компанії «ПроАгро» Микола Верницький: «Ціна підвищиться через спекуляції перед святами, адже в закупівлі ціни не зміняться». А от фрукти доведеться все ж купувати під Новий рік.

Щоправда, є й хороші новини. За прогнозами, сири й міцний алкоголь можуть подешевшати. «Російський і голландський сир сезонно впадуть у ціні – на 5 – 7 відсотків. У першу чергу через закриття російських ринків. А горілка й коньяк можуть стати як дорожче, так і дешевше на 2 – 3 відсотки: вищою ціна може бути за рахунок попиту, а нижчою – за рахунок різних акцій», – вважає Олександр Охріменко.
Роздрібні й оптові продавці, як правило, пропонують алкоголь за акційними цінами. Стимулюючи попит, вони можуть отримати значно більше прибутку, ніж підвищуючи ціни.

За даними ЗМІ, українські кондитери можуть підняти ціни на солодощі під Новорічні свята в середньому на 3 – 7%. Основна причина – спекулятивна, пов’язана з традиційним зростанням попиту на солодощі з наближенням свят.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x