Африканська чума свиней загрожує й диким кабанам на Черкащині

Африканська чума свиней загрожує й диким кабанам на Черкащині

Днями за ініціативи Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулася нарада з користувачами мисливських угідь. Участь в засіданні взяли начальник управління Олександр Дзюбенко, начальник Державної екологічної інспекції у Черкаській області Микола Клименко, директор Департаменту екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Олена Звягінцева, начальник відділу забезпечення протиепізоотичних заходів Головного управління ветеринарної медицини області Віктор Чепурний.

Одним з найголовніших питань, яке було запропоноване для обговорення, – недопущення занесення та розповсюдження африканської чуми свиней. Це питання наразі є досить актуальним у зв’язку з нестабільною епізоотичною ситуацією в сусідніх з Україною країнах, ускладненнями, які виявлені на територіях Чернігівської, Київської, Рівненської та Житомирської областей.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Про причини захворювання свиней на африканську чуму та клінічні ознаки, що є характерними для хворих на АЧС тварин, повідомив представник Головного управління ветеринарної медицини області Віктор Чепурний. Доповідач детально розповів про стійкість збудників вірусу, як відбувається зараження свиней, чи існує вакцина та методи лікування від цієї хвороби, які ще хвороби свиней подібні до АЧС. Обговорили учасники наради заходи, які допоможуть запобігти занесенню вірусу АЧС в господарства.

– До ситуації з можливого поширення африканської чуми свиней необхідно поставитися дуже серйозно, – звернувся до користувачів мисливських угідь головний спеціаліст обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Рибалка. – Люди не можуть бути заражені цією хворобою, а для свиней нині ефективної вакцини для лікування не існує.

Поки що в Черкаській області не зареєстровано випадків, проте в сусідній Київській АЧС вже виявлено. Тому маєте одразу ж повідомляти в усі необхідні служби про випадки загибелі свиней в мисливських угіддях. Особливо звертаюся до власників вольєрів для вирощування кабанів про недопустимість неконтрольованого переселення тварин з інших регіонів.

Ще одне питання, яке обговорили на нараді, – підготовка до відкриття полювання на пернату дичину. Традиційно відкриття полювання припадає на другу суботу серпня. Відповідно до розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 17.07.2013 №215 «Про окремі питання використання і відтворення мисливських тварин в угіддях області» облік чисельності пернатої дичини має бути проведений з 15 по 25 липня. Одразу ж після проведення таксації до управління лісового та мисливського господарства та Департаменту екології мають подаватися накази на відкриття полювання та розрахунок спроможності мисливських угідь.

Проаналізували учасники наради зміни в законодавстві щодо ведення мисливського господарства, а саме – Закон України від 09.04.2015 №322-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x