Що робити, щоб врятуватись у спеку

Що робити, щоб врятуватись у спеку

Літо в місті, серед асфальту, транспорту, офісів та метушні особливо небезпечне для здоров\’я. Пережити спеку з мінімальними втратами допоможуть прості правила. Потрібно лише дотримуватися здорового способу життя.

Організм підкаже
Серед правил, актуальних не лише для спеки, а й загалом по життю – уважно прислухатися до свого організму. Він собі не ворог, а тому завжди дасть знати, коли йому щось загрожує або ставить під сумніви його повноцінне функціонування. Спека – не виняток. Якщо хочеться спати – потрібно поспати, якщо пити – випити води, якщо паморочиться в голові або стало погано – повернутися додому, звернутися до перехожих по допомогу, викликати швидку.

На вулиці
Лікарі радять не виходити на вулицю в період найбільшої сонячної активності – з 12 години дня до16 години вечора. Виходячи на вулицю, необхідно взяти з собою медичні препарати, а також потурбуватися про захист від ультрафіолетового випромінювання, наприклад, взяти парасольку, одягнути панамку, щоб прямі промені не потрапляли на поверхню тіла, ходити в затінку. Якщо носити в спеку синтетичні речі, то можна легко отримати тепловий удар або шкірні захворювання. Одяг повинен бути з натуральних тканин, світлого кольору, зручний, взуття – шкіряним.

Доманшє «охолодження»
Вдома, якщо немає ані кондиціонера, ані вентилятора, потрібно змочити свої речі або взяти покривала, простирадло чи хустинку, змочити їх і прикладати до себе, щоб зменшити внутрішню і зовнішню температуру тіла.

Страхують ліки
Навіть якщо почуваєтеся здоровим і повним сил, можливо, ваші ліки допоможуть комусь іншому. У випадку ж, якщо ви належите до \”сердечників\”, то виходити без ліків на вулицю – ризиковано.. З ішемічною хворобою серця, стенокардією, перенесеним інфарктом необхідно обов\’язково мати препарати нітрогліцерину на випадок приступу стенокардії, препарат для зниження тиску, а також препарати більш широкого вжитку – валідол, корвалол тощо. Здорові люди можуть обмежитися валідолом, корвалолом та нашатирним спиртом. Також не зайвим будуть вологі серветки та пляшечка з водою.

Режим дня
Режим дня змінювати не обов\’язково, говорять лікарі. Якщо спека не створює відчутного дискомфорту, то звичний розпорядок дня варто залишити, щоби уникнути додаткового стресу для організму. Варто підкорегувати свій розпорядок дня і вставати раніше, коли на вулиці ще не так спекотно. Таким чином ви покращите і режим харчування, адже бажано основні прийоми їжі – сніданок, обід і вечерю – спланувати так, щоб вони не припадали на період найбільшої активності сонця.

Що їсти
Їжа має бути легкою, \”літньою\”. Варто утриматися від смаженої, жирної, гострої і солоної. Порції мають бути невеликими, краще споживати свіжоприготовані страви.
Снідати краще раніше – о 6-7 ранку, обідати – до настання полуденної спеки – об 11 ранку, а вечеряти – о шостій вечора . Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть собі не відмовляти у невеликому перекусі за кілька годин до сну кисломолочними продуктами. Дієтологи рекомендують вживати холодні рідкі страви – окрошку, гаспаччо тощо, адже потреба в енергії в спеку знижується на 5% і нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.
Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи – ці страви можна їсти в обід. Бо такі вуглеводи легко засвоюються. А м\’ясні і рибні страви варто перенести на вечерю або сніданок – в умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.
Прикметно, якщо шлунок набитий, він тисне на діафрагму, діафрагма тисне на грудну клітку і стає важко дихати. В умовах спеки це додаткове навантаження на серцево-судинну систему, яка і так працює в екстремальних умовах. Проте і голодним виходити з дому не варто – можна втратити свідомість. Особливо це стосується людей, що мають цукровий діабет та хронічні захворювання.

Потрібна вода
Через високу температуру повітря ми потребуємо постійного відновлення рідини з солями і мікроелементами, що втрачається з потом.
Рекомендовано пити не менше 2,5-3 л рідини на день. Це може бути будь-яка рідина з температурою 18-20 градусів. Вживати її бажано кожні 40-50 хвилин по 100-200 мл. Це може бути вода, компоти, чай, свіжі соки тощо.
Та людям із захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, порушеннями обміну речовин кількість рідини в спеку потрібно зменшувати до одного літра на добу, це враховуючи воду, перші страви, а також овочі та фрукти.

Тютюн та алкоголь
Вживання тютюну і алкоголю потрібно звести до мінімуму. Звісно, раптово відмовитися від поганих звичок не вийде, але обмежити себе на період спеки варто. З меню має зникнути також агресивний алкоголь – горілка, коньяк та екзотичні напої. Можна вживати сухе вино: 50-100 мл на добу, але ввечері.
Варто пам\’ятати, що дія смоли та нікотину в спеку посилюється. Вони ушкоджують внутрішню стінку судин, а це призводить до утворення тромбів.

Водні процедури
Літо – сезон пляжного відпочинку. Як би не хотілося відразу з вулиці стрибнути під холодний душ, варто трошки охолонути, а вже потім освіжитися прохолодною, але не льодяною водою. В разі перепадів температури відбуваються реакції, які можуть спровокувати і гіпертонічний криз, і загострення ішемічної хвороби серця. У озерах та річках краще плавати впродовж 15-ти хвилин, аби не переохолоджуватися та не \”підхопити\” нежить та застуду. Окрім того, в місті вода в водоймах застояна, людей купається там багато, а тому купальщикам загрожують дерматити, алергічні реакції тощо.

Шкіра
Вонатакож страждає від спеки. Порушується гідроліпідний баланс, відбувається зневоднення шкіри, прогресують дерматологічні захворювання. Потрібно зволожувати її, використовуючи спеціальні креми та термальну воду. І обов\’язково сонцезахисні спреї.
Не варто забувати і про фотодерматози. Це хімічна реакція на сонячні промені, яка виражається у вигляді почервоніння, висипання тощо. Людям, які страждають на таку алергію, бажано взагалі вдень не виходити на вулицю, а вранці і ввечері захищати себе, вдягаючи одяг з довгими рукавами, капелюхи з широкими полями.
Декоративної косметики має бути мінімум. Пудра та тональний крем забивають пори, і як результат – запалення шкіри, вугровий висип. Також трапляються випадки індивідуальних алергічних реакцій на декоративну косметику у спеку, яка при взаємодії з сонцем виділяє токсичні речовини.

Зі спортзали в басейн
Спека втомлює, виснажує, негативно впливає на серце, а тому організм варто звільнити від зайвого фізичного навантаження. Якщо займаєтеся спортом, на період спеки варто відмовитися від нього чи звести до мінімуму. Не зашкодять легкі і динамічні види спорту – плавання, бадмінтон. Якщо фізична робота на відкритому сонці, то варто вдягати зручний одяг, не забувати про головний убір, а також дотримуватися зміни режимів – \”сонце-тінь\”.
А за нагоди зняти футболку, щоб вода з організму випаровувалась без перешкод. Але тоді варто пам\’ятати про сонцезахисні засоби.

Поради лікаря-гастроентеролога І категорії Наталії Гордієнко,
лікаря-дерматолога Інни Лизогуб та лікаря-кардіолога Христини Монастирської,
«Українська правда. Життя»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x