На сьогодні в Черкасах на лінії виходять 45 тролейбусів

На сьогодні в Черкасах на лінії виходять 45 тролейбусів

Тролейбусний парк у Черкасах був відкритий 5 листопада 1965 року. Сьогодні на лінії виходять 45 тролейбусів, які працюють на 12 маршрутах. Середній вік тролейбусів КП «Черкасиелектротранс» – 22,5 років. Однак останніми десятиліттями це суспільно важливе для обласного центру підприємство через недостатнє фінансування та появу конкурентів – маршрутних таксі опинилося у скрутному становищі. Якщо до 1996 року пільговиками були 27 % пасажирів тролейбусів у місті, то пізніше, з розвитком стихійного ринку перевезень, їх частка збільшилася до 73 %, а їх перевезення щорічно потребує збільшення коштів з державного та місцевих бюджетів. Про це «Нова Доба» дізналася в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Черкаській області.

Саме недофінансування витрат на перевезення пільгових категорій громадян стало причиною виникнення заборгованості підприємства з виплати заробітної плати та пенсійних внесків. Починаючи з 2003 року КП «Черкасиелектротранс» є «хронічним» порушником платіжної дисципліни зі сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду.

Однак тролейбусники борються за існування як можуть, вишукуючи можливості продовжувати діяльність і вибратися з «боргової ями».
У кінці 2012 року підприємство уклало з управлінням Пенсійного фонду України в м. Черкасах договір на розстрочення заборгованості в сумі 4,7 млн грн, відповідно до Закону України № 4814 «Про внесення змін до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо стимулювання сплати поточних платежів з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та погашення заборгованості до Пенсійного фонду України».

Завдяки цьому та фінансовій підтримці Черкаської міської ради підприємству вдалося провести розрахунки зі сплати страхових внесків.
У листопаді КП «Черкасиелектротранс» виконало умови договору та сплатило всі кошти. За умовами договору списано 14,1 млн грн фінансових санкцій та пені, які були застосовані та підлягали нарахуванню відповідно до чинного законодавства.

Державницький підхід керівництва підприємства та підтримка депутатського корпусу дозволили фінансово оздоровити комунальне підприємство, забезпечити погашення боргів із виплати заробітної плати працівникам, відновити їхні права на зарахування пенсійного стажу та отримати економічний ефект.
Тепер всі пенсіонери, яким було не зараховано страховий стаж через несплату, мають право переглянути його тривалість у пенсійній справі.

Тож не зважаючи на нелегкі часи, підприємство працює і має плани на майбутнє. Зокрема, у жовтні, напередодні 49-ї річниці заснування КП «Черкасиелектротранс», була введена в експлуатацію після капітального ремонту частина ремонтних майстерень. До 50-річного ювілею планують оновити частину технологічних приміщень та життєво-важливих об’єктів підприємства. А пенсіонери обласного центру мають можливість і надалі користуватися послугами єдиного доступного їм виду транспорту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x