«Краєзнавець – це стан душі»

«Краєзнавець – це стан душі»

Серед творчих спілок Черкащини, що заявили про себе в роки незалежності України, помітне місце посідає обласна організація Національної спілки краєзнавців України, якій 9 грудня виповнюється 25 років. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Цього грудневого дня 1989 року на установчій конференції обласного краєзнавчого товариства його головою було обрано Павла Сосу. Через кілька місяців товариство набуло статусу обласної організації Всеукраїнської (тепер – Національної) спілки краєзнавців України. 1990 року було започатковано випуск журналу «Краєзнавство Черкащини». У 1994 році засновано обласну літературно-краєзнавчу премію (з 2001 року – краєзнавча) ім. Михайла Максимовича.
Сьогодні Черкаська обласна Спілка краєзнавців визнана однією з найкращих в Україні. В її лавах нараховується 99 осіб.

Напередодні ювілейної дати в редакції газети «Нова Доба» відбулася прес-конференція. Про актуальні аспекти діяльності Спілки та її регіональних відділень розповіли журналістам голова обласної організації НСКУ, професор Черкаського Національного університету ім. Б. Хмельницького Василь Мельниченко, заступник голови обласної організації НСКУ, професор, проректор Черкаського державного технологічного інституту Валентин Лазуренко, директор наукової бібліотеки ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доцент Григорій Голиш, старший науковий співробітник Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», лауреат обласної краєзнавчої премії ім. М. Максимовича 2014 р. Надія Кукса, вчитель історії та правознавства Черкаської загальноосвітньої школи №32, Почесний краєзнавець України Микола Щербина.

«Краєзнавець – це стан душі»
«Краєзнавець – це стан душі»
«Краєзнавець – це стан душі»
«Краєзнавець – це стан душі»
«Краєзнавець – це стан душі»

Найголовнішим «продуктом» дослідницько-пошукової роботи краєзнавців є, безперечно, книги. Тож на тему ролі й місця краєзнавчої літератури в громадянському суспільстві говорили чи не найбільше. За 25 років членами обласної Спілки краєзнавців видано понад 200 найменувань книжок. Малу дещицю з них, найсвіжіших, було представлено на імпровізованій виставці. Найбільша проблема, яка дошкуляє краєзнавцям, – видання власних книжок, які пишуться «в поті чола». На книговидання подвижникам збереження для нащадків історії рідного краю доводиться просити гроші де тільки й у кого тільки можна! А про цю справу державної ваги й мала би подбати держава, адже мова йде про патріотичне виховання підростаючого покоління.

«Краєзнавець – це стан душі»

З прикрістю говорили на прес-конференції про те, що цьогорічна обласна краєзнавча премія ім. М. Максимовича зменшилася в обсязі. До того ж, її досі не видали лауреатам, хоча вони вже давно й визначені.
З якими б труднощами не стикалися краєзнавці, вони продовжують займатися улюбленою справою, бо за визнанням усіх присутніх, краєзнавець – це стан душі!

Як зауважив Василь Мельниченко, бучних святкувань з нагоди 25-річного ювілею не буде. Будуть лише скромні виступи в ЗМІ. А от у травні наступного року мають відбутися розширені врочисті збори обласної Спілки. Травень для цього вибрано не випадково. Саме в цьому місяці минає 90 років з часу заснування Українського краєзнавчого комітету й 100 років від дня народження історика, Героя України, академіка Петра Тронька, чиїм дітищем і була Спілка краєзнавців України.

«Краєзнавець – це стан душі»

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x