Вчинок Побірченко мужній, а рішення – мудре

\”Feci quod potui, faciant meliora potentes\”, – сказала Н.С. Побірченко і подала міністерству заяву про складання повноважень ректора Уманського педуніверситету. На Черкащині не так багато ВНЗ, і тому звільнення керівника університету, який цьогоріч набрав найбільше в області студентів, впевнено розвивається і не має фінансових проблем, активно обговорюється. І не лише в освітянському середовищі.
Я назвала її вчинок мужнім, а рішення мудрим. Впевнена, досить було згоди п.Наталії, і сотні студентів і викладачів вийшли б на її захист. У цьому переконує їхня реакція на першу кляузу, коли в червні за один день близько 400 студентів і викладачів підписалися в листі на захист ректора. І це в літній період.
17 перевірок за 5 місяців. Я не бачила висновків комісій, але! якби порушення були суттєвими, то відсторонення від виконання обов\”язків чи, принаймні, пропозиція розірвати контракт з ректором мала би надійти з міністерства. Однак аргументів недостатньо, і полювання продовжується.
Ми пам\”ятаємо Уманський педінститут під керівництвом В.Г.Кузя. Усі в Умані й освітяни знають, що лише такій людині, як Володимир Григорович, під силу було в буквальному смислі врятувати інститут від закриття і вдихнути в нього друге життя. Багато було зроблено для розбудови структури університету і ректором М.Т.Мартинюком. Сучасники мали можливість спостерігати, як потужно розвивається заклад під керівництвом Н.С. Побірченко. Немає необхідності перелічувати всі великі і маленькі перемоги колективу (дивіться відео), але те, що сьогодні УДПУ серед лідерів педагогічних ВНЗ України, визнаний факт.
Науковець, ефективний менеджер і надзвичайно відповідальна людина. Чого варте лише її рішення взяти на себе відповідальність за виконання безглуздого президентського указу щодо створення в Каневі гуманітарного інституту. Те, що ні бази, ні контингенту для інституту в Каневі немає, розуміли всі: і в адміністрації, і в міністерстві. Але хто ж наважаться про це доповісти АПУ. Наради, комісії, відмови, крики і погрози. Поки за справу не взялася Побірченко. Вона днювала й ночувала в різних міністерствах, її люди (майже за 300 км) приводили до тями училище, але 1 вересня інститут запрацював.
І таких прикладів можна навести багато, бо в університеті під іі керівництвом панувала здорова атмосфера і працювала команда однодумців.
Що чекає Наталію Семенівну легко передбачити. Доктор педагогічних наук (з некупленою дисетрацією), професор, член-кореспондент Національної академії педнаук, вона очолить кафедру і буде займатися улюбленою справою – науковими дослідженнями у галузі педагогічного краєзнавства, розвивати створені нею лабораторії, в тому числі із вивчення педагогічної спадщини О.А.Захаренка.
А от що буде з університетом, чи не спіткає його доля одного з Черкаських закладів, який загруз у судовій тяганині і є нині своєрідною пороховою діжкою, важко сказати. Однозначино кандидата, рівносильного сьогоднішньому ректору, немає. Але є молоді, успішні менеджери, науковці з практичним досвідом. Тож від колективу залежить, під чиїм керівництвом працювати. Вибір має бути по совісті, а голосування не за власні інтереси чи з політичної доцільності, а за майбутнє alma mater.
Я не просто так згадала політичну доцільність, адже зміни в університеті зумовлені політичними інтересами. Членство в ПР – основне звинувачення п.Наталії і основний мотив численних перевірок. Але не її вина, а наша біда, що \”совкові\” вимоги \”загнати керівника\” в правлячу партію працюють і сьогодні. Ми всі свідки, а переважна більшість учасники і есдеківської кампанії, і нашоукраїнської мітли, і, на жаль, регіонівського молоху. А так не повинно бути! Для лікаря, педагога професіоналізм – основне мірило при призначенні на посаду. Якщо, звичайно, нашій державі потрібні професіонали.
На власному досвіді знаю, що знайдеться немало тих, хто жбурне камінь в спину, більшість з-за вугла, анонімом). Мені ж шкода, що в управлінні освітою стало на одного професіонала менше. Гадаю, однодумців у мене багато.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x