Спочатку 53, тепер ще 70

Ще одна гучна заява Міністерства. Спочатку 53, тепер ще 70. Однозначно! реформи потрібні, зміни в мережі потрібні, але потрібна і комплексна аналітика щодо потреб ринку праці і спроможності наших ВНЗ їх задовольнити. На підставі чого сьогодні робиться держзамовлення? З цифр, що на стелі написані? Хто сьогодні може сказати з точністю хоча б до 10, скільки нам потрібно економістів, юристів, філологів, фінансистів? А навчання 1 студента за держзамовленням за даними Рахункової палати коштує у різних ВНЗ від 15 (молодший спеціаліст) до 50 (спеціаліст) тисяч.
Однак реформувати вищу освіту за рахунок лише скорочення кількості ВНЗ без збільшення коштів на їх утримання і розвиток неможливо. Зрозуміло, що це призведе до зменшення кількості тих, які мають можливість її отримати, і не покращить якість. З іншого боку, збільшувати фінансування з Державного бюджету на вищу освіту сьогодні Україна не може собі дозволити, оскільки пріоритетом мають бути витрати на армію.
Зі слів Міністра: студенти переведуться, викладачі працевлаштуються… Аналізую мережу ВНЗ Черкащини, і постають питання: куди? житло? гутрожитки? навантаження (і сьогодні багато викладачів працюють з неповним навантаженням) і багато інших. Відповідь на них влада повинна шукати разом з освітянами. Щоб \”перезавантаження\” у вищій школі не застало нас зненацька.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x