Як справляється єдиний внесок?

1.Яким чином роботодавець нараховує (утримує) єдиний внесок, якщо найманий працівник відпрацював неповний місяць та звільнився?

У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.
Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

2.Яким чином роботодавець розраховує єдиний внесок, якщо найманий працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної?

Роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день. При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставки єдиного внеску застосовуються до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

3. Чи звільняються від сплати єдиного внеску за себе особи, які отримують дохід від незалежної професійної діяльності та одночасно є найманими працівниками (застрахованими особами)?

Особи, які отримують дохід від незалежної професійної діяльності та одночасно є найманими працівниками (застрахованими особами), не звільняються від сплати єдиного внеску за себе.

4. На яку суму нараховується єдиний внесок у випадку, якщо розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахований працівнику за звітний місяць, менше мінімальної заробітної плати?

Якщо розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахований працівнику за звітний місяць, менше мінімальної заробітної плати, то роботодавці нараховують єдиний внесок найманому працівнику на мінімальну заробітну плату у розмірі 33,2 відс., та утримують єдиний внесок із фактичної суми допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 2 відсотка.

5. З якого місяця фізична особа – підприємець – платник єдиного податку звільняється від сплати єдиного внеску, якщо вона набула права на пенсію за віком не з початку звітного періоду?

Фізична особа – підприємець, яка обрала спрощену систему оподаткування, нараховує та сплачує єдиний внесок за кожний повний або неповний відпрацьований місяць. Місяць, в якому фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування набула право на пенсію за віком, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок у розмірі, що визначається платником самостійно, але не менше мінімального страхового внеску. Зазначена особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску з місяця, що настає за датою призначення платнику пенсії. В подальшому така особа можє бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

6. Чи повинен сплачувати ЄВ пенсіонер – нерезидент, який має дозвіл на тимчасове перебування на території України, і займається підприємницькою діяльністю, а пенсію отримує за її межами?

Фізичні особи – підприємці (нерезиденти), які отримують пенсію призначену у відповідності до Законів інших держав, не звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нагадуємо, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року №413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу». Так, повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску, за формою згідно з додатком до постанови №413, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:
– засобами електронного зв\’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
– на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
– на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п\’ятьма особами.
Увага! Повідомлення про прийняття працівника на роботу надані до територіальних органів Державної фіскальної служби не за місцем обліку роботодавця або не за встановленою формою вважаються такими що не подавалися.
Форму повідомлення можна завантажити за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/204300.html

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x