80 жителів Іскреного мають газ завдяки державним кредитам і депутату

80 жителів Іскреного мають газ завдяки державним кредитам і депутату

«А у нас в будинках – газ!» – можуть похвалитися 80 жителів села Іскреного, які взяли пільгові державні кредити на газифікацію будинків. 10-тисячний гривневий кредит під 3% дав можливість селянам отримати комфорт та тепло в оселі без зайвих клопотів. Хто спромігся сам, кому (особливо пенсіонерам) допомогли діти. Тепер, коли «перша черга» уже має в оселях «блакитний вогник», на газифікацію за вигідними умовами очікує ще 20 селян.
Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Кредити надавало Державне підприємство «Черкаський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» згідно програми «Власний дім». Ця програма передбачає надання 3% кредиту до 200 тисяч гривень на будівництво нового житла, та до 100 тисяч на завершення будівництва, реконструкцію чи придбання будинку у сільській місцевості. Пільговий довгостроковий кредит надається терміном на 20 років, а молодим сім’ям – до 35 років, – пояснює керівник ДП «Черкаський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» Микола Фатенко. – Також кредит надається на інженерне забезпечення та підведення комунікацій до будинків, газопостачання та водовідведення. Сума – до 50 тисяч, термін – на 3-4 роки. Цей кредит надаємо також пенсіонерам. Обмеження за віком немає.

Пільговим державним кредитуванням вирішили скористатися і жителі Іскрено. Як стверджує голова кооперативу «Іскренський» Микола Мотрич, спочатку люди ставились до кредитування з недовірою, але коли почалися перші роботи по підведенню газу, то охочих ставало все більше і більше.

– Загальна заявка була на 340 тисяч, оскільки записалося відразу більш, ніж 100 осіб. Потім ентузіазм у людей почав «спадати», бо багато хто підозрював якусь махінацію, адже банки дають кредити під 20%, а тут лише 3 (на будівництво чи добудову житла для багатодітних сімей кредит взагалі безпроцентний). Проте після початку перших робіт людей почало знов додаватись. Отак працюємо з 2010 року і 80 селян уже з газом, ще 20 – чекають другої черги, роботи ведуться нині. Газ селянам вдалось провести за суму в 10 тисяч гривень. У роботі з документацією дуже допоміг депутат Верховної Ради Геннадій Бобов – виділив 76 тисяч. Якби не було цих коштів, то газ кожному селянину обійшовся б в тисяч 12, а то й дорожче.
Через дорожнечу газу селяни не поспішають позбуватися пічок, але стверджують, що принаймні їжу готувати на газу набагато зручніше.

– Довго це процес тривав, усе відтягували з документами, але минулого року нарешті зробили. Нам з дружиною кредит брати не довелось – допомогли дочки (одна живе в Черкасах, інша – в Шполі), але сусіди кредити брали і лишились дуже задоволені. Та й набагато простіше було усією вулицею проводити, і дешевше, звісно, – підсумовує пенсіонер Василь Таран.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x