Що нового у законі «Про прокуратуру»?

Повідомляємо, що 16 липня поточного року набрав чинності новий Закон України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 зі змінами і доповненнями.

Відповідно до положень вказаного Закону України «Про прокуратуру», які набрали чинності з 16.07.2015, на прокуратуру покладаються такі функції:

1) підтримання державного обвинувачення в суді;

2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим Законом;

3) нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі прокуратури міста Черкаси.

На прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені Конституцією України.

З огляду на численні звернення громадян до прокуратури міста Черкаси щодо проведення перевірок та представництва інтересів в судах звертаємо Вашу увагу, що представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді відтепер здійснюється лише в межах, передбачених статтею 23 даного Закону.

Так, прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина (громадянина України, іноземця або особи без громадянства) у випадках, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист; інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Представництво прокурором в суді здійснюється виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

Крім того, варто зазначити, що прокурор бере участь у виконавчому провадженні при виконанні рішень лише у справі, в якій здійснював представництво інтересів громадянина або держави в суді.

Повноважень щодо проведення перевірок на підприємствах, установах, організаціях на органи прокуратури даним Законом не покладено.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x