Високий клас пожежної небезпеки змусив рятувальників вийти на черкаські поля

Високий клас пожежної небезпеки змусив рятувальників вийти на черкаські поля

В області набирають обертів жнива – цей відповідальний для кожного сільгоспвиробника період характеризується не лише напруженою роботою у полі від світанку й до вечірньої роси, значну загрозу для вирощеного врожаю становить пожежа. Вогонь на хлібних ланах може з’явитися щомиті, небезпека постійно поруч, це й суха, спекотна погода, і працююча на полях автомобільна та хлібозбиральна техніка, та й людина, як свідчить досвід здатна помилятися, проявляючи і недбалість та безвідповідальність. Відтак одна помилка і вогонь почне свій руйнівний поступ. Про це «Нова Доба» дізналася в ДСНС України в Черкаській області.

З метою запобігання виникнення пожеж у місцях збору та зберігання врожаю, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області постійно проводить ряд профілактичних заходів. Значну увагу, як завжди, фахівці державної служби з надзвичайних ситуацій приділяють проведенню профілактичної роботи серед співробітників сільськогосподарських підприємств на місцях збору, переробки та зберігання врожаю. Однією із дієвих форм спрямованих на навчання та контроль стану пожежної безпеки в ході жнивної компанії є профілактичні рейди, в ході яких проводяться додаткові інструктажі з правил пожежної безпеки перевіряється технічний стан зернозбиральної техніки, боєздатність місцевих пожежних підрозділів.

Про те що така робота є надзвичайно важливою свідчать останні випадки на хлібних ланах області. Коли лише за два дні вогонь знищив 10 гектарів пшениці. Завдяки оперативності пожежних розрахунків вдалось врятувати в одному випадку 80 гектарів жита, а в іншому понад 100 гектарів хліба.

Важливість такої роботи добре розуміють і сільгоспвиробники і представники органів влади, невипадково часто до складу рейдових бригад, які щоранку відправляються по полях входять не лише рятувальники, а й провідні фахівці районних державних адміністрацій, представники засобів масової інформації. Одна з таких бригад Черкаського міськрайонного відділу Управління ДСНС у Черкаській області під час рейду зустріла на полях голову районної державної адміністрації Костянтина Омаргалієва, який контролюючи хід жнивної компанії вирішив спільно із рятувальниками перевірити стан пожежної безпеки місць збирання врожаю у селі Червона слобода.

«Ми розуміємо можливу небезпеку вогню, тому ще перед початком жнив усі хлібні поля особливо в місцях їх прилягання до лісових масивів, та автомобільних шляхів ми обкосили та оборали захисною смугою у 4 м завширшки» – запевняє головний агроном РВД «Агро». – Значну увагу приділили і техніці. Вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі пройшла спеціальний технічний огляд була укомплектована справними іскрогасниками, забезпечена первинними засобами пожежогасіння, вогнегасниками мітлами та лопатами».
Оглянувши комбайни та автомобілі що час від часу заїжджали на поле Костянтин Омаргалієв залишився задоволений, станом пожежної безпеки. Не підвела і місцева пожежна команда, яка оперативно відреагувала на умовне повідомлення про пожежу, червону машину не довелось довго чекати, а пожежні у справних бойовиках розгорнувши рукави впевнено подали воду.

«Зважаючи на значне підвищення температури, що очікується цими вихідними, ми повинні бути надзвичайно уважними та пильними. З огляду на попередній досвід ми суворо застерегли усіх керівників сільгосппідприємств щодо спалювання стерні. До того ж значну роботу проводимо із населенням. Люди повинні усвідомлювати свою відповідальність за збереження урожаю, а це означає бути максимально обережними при поводженні з вогнем, особливо, біля хлібних полів.» – підкреслив голова Черкаської районної державної адміністрації Костянтин Омаргалієв.

Під час інспектування працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій вручили працівникам сільгосппідприємств пам’ятки та листівки із правилами безпеки та ще раз нагадали про важливість дотримання правил пожежної безпеки.

«Керівники зобов’язані розуміти, виконання протипожежних норм та правил єдиний шлях до безпечного збирання врожаю.», – відмітив начальник Черкаського МРВ Управління ДСНС України у Черкаській області Андрій Хижняк.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x