Золотоніський Центр гостинності обслуговує 62 родини переселенців

Золотоніський Центр гостинності обслуговує 62 родини переселенців

Нещодавно на вулиці Благовіщенській порожнів цілий корпус. Тепер там розташовується Центр гостинності, де волонтери допомагають сім’ям, які були вимушені виїхати із території військових дій. Про те, як він запрацював, розповів Золотоноші керівник благодійної організації Євгеній Лебеденко.

Про це «Нова Доба» дізналася на сайті Золотоноша.

Сама ініціатива бере початок свого існування ще з літа. Офіційний корпус знаходиться в Черкасах. Величезна кількість людей зверталась туди за допомогою саме із Золотоноші та ближніх сел. Але вся допомога фактично нівелювалась через значні ціни на автобусні квитки. «Для переселенців стало справді обтяжливо їздити в Черкаси й назад. Саме тому ми й вирішили звернутись до мерії з проханням виділити нам якесь приміщення для волонтерської організації, – пригадує Лебеденко. – Тепер ми маємо так би мовити «філію», яка існує з 14 листопада». Коли переступаєш поріг цієї кімнати, наче перетинаєш межу. Всередині пахне доброзичливістю. Персонал розкладає одяг на поличках та фасує продуктові набори, які містять від 5 до 10 кг їжі для переселенців. Розмір такого продуктового набору залежить від кількості членів родини. Відповідно, чим більша родина, тим більший пакунок.

Золотоніський Центр гостинності обслуговує 62 родини переселенців
«Більшість тих, хто нам допомагає, хто наповнює всі ці пакети – це звичайні люди. Можу навести декілька прикладів: ось вчора ми під’їжджали до двох пенсіонерів, які побачили наше оголошення в «Лівобережкі». Вони дали нам велику кількість «консервацій» і 5 мішків картоплі, в той час, як собі залишили тільки один, – розповідає Євгеній. – Нещодавно ж чоловік з Богуславця, який займається малим фермерством, обміняв всі свої зимові запаси пшениці на макарони і передав нам». До Центру на сьогодні звернулося 62 родини. Середня кількість членів сім’ї становить 5 осіб. Всі вони переїхали із східних регіонів України та Криму. Люди стають у чергу за речима першої необхідності і розповідають один одному історії, які змусили їх переїхати. Ці оповіді більше схожі на епізоди із старих фільмів на воєнну тематику. Варто й зазначити, що далеко не кожен з них задоволений прихистком… «Знаєте, всі дуже різні. Мені це більше нагадує зупинку: на ній можна зустріти грубіянів, добрих, бідних, наглих, набундючених. У нас щось схоже», – зізнається волонтер.

«Більшість людей, звісно ж, нам дуже вдячна. Але є й такі, від яких наслухаєшся ледь не «прокльони». Вони погрожують, що підуть скаржитись у Міськвиконком, але ж потім все одно звертаються за допомогою! Логіка в них відсутня. Просто потрібно, щоб такі переселенці розуміли, що ми не магазин, а просто «кур’єри» – що нам дали, те ми й доставили»,– додає він. Наразі в цих волонтерів є все, що потрібно для першої необхідності. Люди приходять сюди за теплим одягом, консервами, макаронами, цукром, печивом, чаєм чи то кавою. Не можуть дати лише одного – совість для тих людей, хто не цінує їхню працю. Окрім Центру гостинності персонал ще співпрацює із 15 волонтерськими організаціями.

Вони вже зробили чотири поїздки на Схід в зону бойових дій. Відвідають АТО ще не раз, адже вже збирають речі для наступного виїзду. Прийти сюди – це зробити крок на зустріч волонтерам, бо все залежить від нас, простих громадян. Кожен може долучитися, принісши гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям, а також речі для фронту. Центр приймає допомогу від населення по середам з 9:00 до 16:00 за адресою Благовіщенська 87.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x