Річну звітність з ЄСВ необхідно подати до 9 лютого

«До якого часу потрібно надати звітність щодо єдиного соціального внеску «за себе»?»
Ніна Іванівна, м. Канів

Незалежно від обраної системи оподаткування, фізичні особи-підприємці зобов’язані щороку подавати до територіальних органів Державної фіскальної служби звіт з ЄСВ форма №Д5 про виплачений і нарахований дохід за весь рік «за себе».

– Кожен підприємець повинен подати вказаний звіт з ЄСВ незалежно від того, чи він вів підприємницьку діяльність у звітному році та чи мав найманих працівників. Звіт не подається лише у разі, коли підприємець-платник єдиного податку – пенсіонер за віком або інвалід та отримує пенсію або соціальну допомогу згідно з законодавством і разом із цим добровільно не бере участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, – наголошує начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Черкасах Олена Ротаєнко.
Слід пам’ятати, що звіт з ЄСВ за формою №Д5 повинен містити виключно дані про нараховані та сплачені фізичною особою-підприємцем суми ЄСВ «за себе». У звіті не відображаються дані про найманих працівників, а також з доходу фізичних осіб, які працюють на умовах цивільно-правових договорів.

Звіт за 2014 рік необхідно подати не пізніше 9 лютого 2015 року. Доходи за періоди, за які не наданий звіт з ЄСВ (форма №Д5), не будуть включені в страховий стаж підприємця, оскільки необхідні дані відображаються в системі персоніфікованого обліку на підставі цього звіту.

Крім того, з 1 січня 2015 року запроваджено відповідальність за неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності за єдиним внеском – штраф у розмірі 170 грн за кожне з названих порушень. Повторний протягом року штраф за такі порушення становитиме 1 020 грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x