У Мошнах та Тубільцях вшанували пам’ять визволителів рідних сіл

У Мошнах та Тубільцях вшанували пам’ять визволителів рідних сіл

У Тубільцях і Мошнах відзначають 71-ту річницю визволення цих населених пунктів від німецько-фашистських загарбників. Кожне з сіл має свою святиню, пов’язану із чорними роками окупації.

Відтак, Мошногірський ліс та Черкаський бір стали місцем дислокації партизанських загонів. Найвідомішим серед них був загін колишнього лектора ветеринарного технікуму, що мав військову освіту, Феодосія Савченка. Після його загибелі 5 травня 1942 року загін очолив Григорій Хижняк, а вже у вересні 1943 року на зборах затверджено склад партизанського загону другого формування, де командиром обрано Григорія Іващенка, а комісаром Сергія Пальоху.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській РДА.

Під час окупації фашисти розстріляли близько 50 активістів, спалили будівлі колгоспу, шкіл, магазини, аптеку. Справа від вільшанки дотла згоріли 300 будинків колгоспників. У центрі села височіє «Обеліск Слави», до підніжжя якого сьогодні жителі села принесли живі квіти в пошані перед полеглими за мир. За хоробрість та мужність, виявлені у боях з ворогом, 500 жителів села нагороджено орденами та медалями.

Проте сьогодні мошнівчани згадують й нового героя – Максима Преснякова, який минулого місяця трагічно загинув, боронячи цілісність та суверенітет нашої країни на буремному Сході.
У Мошнах та Тубільцях вшанували пам’ять визволителів рідних сіл
Під чоботом фашистів у 1941 році опинилися й Тубільці. Коли ворог зайшов у населений пункт – його чоловіче населення військовозобов’язаних вже билося на різних фронтах Великої Вітчизняної війни. Однак, понад 300 жителів всіляко намагалися саботувати нацистські наміри, шкодили гітлерівцям як могли. З них полягло більше 200 односельчан. Також населення Тубільців допомагали партизанському загонові Пальохи знешкодити ворогів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x