Школа, що будувалася тричі

Школа, що будувалася тричі

Іскренська загальноосвітня школа повноправно вважається однією з найстаріших в області. Побудували її ще в 1936 році на місці і з матеріалів, що залишилися від колишньої церкви, зруйнованої в роки войовничого атеїзму. Після цього навчальний заклад добудовували ще двічі. У 1952 р.
в школі з’явилися 3 класи, а в 1992-ому – ще кілька класів, нова їдальня і спортзал. Розраховано школу в середньому на 200 осіб, але нині вона дає знання лише 98 учням і робочі місця 15 педагогам.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Школа, що будувалася тричі
– Очолюю цей заклад з 1981 року, – розповідає директор Іскренської ЗОШ І-ІІІ ступенів Шполянської районної ради Черкаської області Василь Гукало. – За цей час пережив не одну реформу освіти і багато важких часів. Нинішні – особливі. Думаю, не відкрию великого секрету, якщо скажу, що зараз школа виживає лише за рахунок подачок: то від батьків, то від спонсорів. Буває, що й місцева влада трохи підкидає.

За словами голови Іскренської сільської ради Миколи Остапчука, на школу в рік потрібно понад 1 млн грн. Звичайно, для села такі кошти є надто великими.
– Для того, щоб залишити школі можливість навчати старшокласників, кошти довелося збирати всім районом, – говорить Микола Іванович. – Сільська рада змогла виділити лише 46 тисяч, 100 тисяч надало місцеве підприємство. Таким чином на цей навчальний рік нам вдалося утримати старші класи. Як буде наступного – ніхто не знає.

На щастя, фінансові труднощі, які переживає навчальний заклад, не впливають на його вихованців і рівень освіти, який вони отримують. Невеличкі для міського жителя класи на 12 – 15 учнів мають свої переваги. Наприклад, у кожному класі, де навчаються молодші школярики, є диван, на якому діти під час перерви можуть відпочити. Харчуванням школа забезпечує всіх своїх вихованців – від найменших до старших класів. Повноцінний обід із трьох страв обходиться тут у 6 гривень. Як і в багатьох сільських школах, додому іскренських учнів, котрі живуть далеко, розвозять автобусом. Підвозять в Іскренську школу і дітей із села Георгіївки, яке не має власного навчального закладу.

За словами директора школи, понад 50% випускників отримують вищу освіту в вищих навчальних закладах Черкас, Умані та Києва. Кожен педагог у школі викладає лише той предмет, для якого він має відповідну кваліфікацію. І про те, що, скажімо, вчитель фізики може викладати й географію, тут навіть не чули.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x