Після видалення щитовидної залози можуть призначити радіоактивний йод

«Моїй родичці (жінці 52 роки) торік видалили щитовидну залозу. Певні покращення були, але після чергового планового огляду призначили радіоактивний йод. Що дає така процедура? Наскільки вона безпечна для інших органів і систем? Де її проводять?»
Ольга Шимко, Драбівський р-н

Ірина БОНДАРЕЦЬ,
завідувач ендокринологічного відділення Черкаської обласної лікарні:

— Лікування радіоактивним йодом проводять у Києві, Кіровограді, Дніпропетровську. Тобто там, де діють радіологічні центри. Застосування радіоактивного йоду в медичній практиці має більш ніж 60-річну історію. У цієї процедури є деякі показання та протипоказання. Препарат має побічні дії. Але якщо таку процедуру призначили, то вона дійсно необхідна і її проведення обов’язкове.

Довідково: Радіоактивний йод має характерну особливість – спонтанно розпадається, причому період його напіврозпаду становить 8 діб. При розпаді радіоактивний йод утворює ксенон, бета-частинки, гамма-квант-випромінювання. Саме бета-частинка, що утворюється при розпаді радіоактивного йоду, може проникати в тканини, якими оточена зона ізотопу, завдяки великій швидкості вильоту. Цим видом випромінювання забезпечується терапевтичний ефект і лікування хвороб радіоактивним йодом.

Таким чином, лікування хвороб щитовидної залози радіоактивним йодом здійснюється за допомогою впливу бета-випромінювання на тканини організму людини.

Реклама

3 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x