Чигиринському аматорському ветеранському хору – 40 років

Чигиринському аматорському ветеранському хору – 40 років

Про історію створення колективу та його славетний творчий шлях на теренах Чигиринщини розповів Заслужений працівник культури України, староста колективу Микола Маркіянович Кучман.

Про це «Нова Доба» дізналася в Чигиринській РДА.

– В лютому місяці 1975 року на сцену районного Будинку культури вийшли сивочолі ветерани в орденах і медалях, учасники Великої Вітчизняної війни і заспівали ряд пісень військово-патріотичної тематики. Глядачі щедро нагородили новостворений колектив щедрими оплесками. Ветерани зрозуміли, що пісні у їхньому виконанні потрібні людям. Це і стало початком роботи хору ветеранів війни. Керівником колективу було призначено Заслуженого працівника культури України Анатолія Миколайовича Чекаля, який працював з ним до 1991 року.

Велику організаційну роботу проводили працівники відділу та Будинок культури, а також староста хору, відома у місті людина, колишній командир танкової бригади І.Ф.Атамась.

Аматорський колектив в перші роки роботи вивчав пісні патріотичної тематики, про героїзм солдат Великої Вітчизняної війни, а з часом репертуар поповнився козацькими народними та сучасними піснями. Стало традицією, що більшість святкових концертів проходять з участю хору ветеранів.

Уже з 1977 року колектив постійний учасник районних і обласних оглядів-конкурсів та фестивалів.

Заклично пролунав голос хору в день 40-річчя Перемоги. Це була і згадка про страшне минуле в роки війни і заклик до боротьби за мир. І знову плідна творча робота. Поїздки з концертами до друзів в м. Кам’янку, виступи в містах Городище, Сміла, Корсунь-Шевченківський, Канів, Звенигородка, Шпола, в обласному центрі та в багатьох селах Черкащини.

Ішли роки… Колектив поповнювали нові учасники з чисел ветеранів праці.

З осені 1991 року з хором працює Л.І.Постригань, а з 1993 по 2003 рр. – А.Г.Мірошніченко.

Самодіяльний композитор і керівник хору А.Мірошніченко до репертуару хору включив авторські пісні на слова місцевих поетів, а саме: О.Петриченка, Г.Смілянця, С.Сегеденка, І.Гапоненка.

З 1994 року хор має назву – «Хор ветеранів війни і праці».

Особливо плідно працював колектив в період підготовки і святкування 400-річчя від дня народження Богдана Хмельницького.

В 1995 році хору присвоєно звання «Народний самодіяльний».

В 2003 році до роботи з аматорським ветеранським колективом приступив відомий в районі та області хормейстер-баяніст М.І.Висота. Уже в грудні 2003 року хор успішно виступив на творчому концерті художньої самодіяльності Чигиринщини, що проходив на сцені Черкаського обласного театру.

В лютому 2005 року хор ветеранів війни і праці відзначав свій 30-ти річний ювілей. М.І.Висота вміло підібрав репертуар до свята, і хор успішно виконав 14 пісенних творів різної тематики. В лютому 2011 р. колектив виступив на обласному огляді-конкурсі в м. Корсунь-Шевченківський. І так сталося, що це був останній виступ під керівництвом М.Висоти.

Сьогодні з аматорським колективом працює Іван Васильович Федоров, відомий в районі баяніст. Продовжується міцна творча дружба з учителями та учнями шкіл району. В цьому році проходили концерти для учнів спеціалізованої школи № 2, середньої школи с. Стецівки, а також для працівників фірми «Вікторія».

Народному аматорському хору ветеранів праці виповнюється 40 років.

Нехай час слави про колектив летить далеко за межі району і Черкаської області!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x