Головні інтриги вступної кампанії-2015 назвали очільники черкаських вишів

Головні інтриги вступної кампанії-2015 назвали очільники черкаських вишів

Під час вступної кампанії-2015 «трьох хвиль» зарахування уже не буде. Крім того, абітурієнтам доведеться обирати найбільш пріоритетні для них виші. Про найбільші зміни та головні інтриги вступної кампанії-2015 – під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі- розповіли експерти вищої освіти, керівники найбільш популярних вишів області.

– Цьогоріч при вступі до вишів будуть прийматися лише сертифікати ЗНО від 2015 року – незалежно від того, як давно абітурієнт закінчив навчання у середній школі, – зазначила заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ольга Фурман. – Крім того, кожен абітурієнт у своїй заяві муситиме вказувати пріоритетність для себе кожного вишу, до якого намагатиметься вступити. Відтак, його кандидатура автоматично пропонуватиметься до участі у конкурсі на вступ до наступного за пріоритетністю вишу, якщо він не вступив до найбільш для нього пріоритетного. І «трьох хвиль» зарахування, до яких звикли протягом останніх років, уже не буде. Крім того, із наступного року міністерство освіти, міністерство фінансів та економіки виділятимуть місця держзамовлення, виходячи із кількості фактично набраних студентів із числа абітурієнтів.
Про це «Нова Доба» дізналася з власних джерел.

Ольга ФУРМАН зазначила, що, із практики минулих років, профорієнтаційною роботою серед молоді найбільше в області займаються лише кілька вишів – Черкаський бізнес-коледж, Черкаський медичний коледж, Уманський та Корсунський педагогічнийколеджі, а також Уманський державний педагогічний університет. За результатами минулорічної вступної кампанії, саме ці виші як прийняли найбільшу кількість заяв від абітурієнтів, так і набрали максимальну кількість студентів.

– Цього року планується збільшення державного замовлення для нашого навчального закладу. Зокрема, очікується, що навчання за ІТ-спеціальностями буде проводитись лише за державним замовленням. Більш того, ми зуміли втримати вартість навчання на рівні цін позаминулого року, – зазначив директор Черкаського державного бізнес-коледжу Олег Куклін. – В умовах сучасного ринку, вирішили взяти орієнтир на розвиток регіональної економіки. Саме тому заплановано підготовку за новими спеціальностями бакалаврського рівня із комп’ютерної інженерії та дизайну. На сьогодні уже сформовано до 10 академічних груп (250 абітурієнтів) тих, хто бажає продовжити навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». На моє глибоке переконання, щоб досягти поставлених цілей, наші студенти повинні мати можливість навчатися тут, а проходити практику в європейських країнах. Тож ми активно співпрацюємо з колегами з європейських вишів. Сьогодні ми можемо запропонувати нашим випускникам можливість продовження навчання і отримання європейської освіти за магістерськими програмами у вищих навчальних закладах Польщі. Із метою подальшого працевлаштування наших випускників було створено Центр кар’єри та міжнародних зв’язків, за допомогою якого, наші студенти вже побували на стажуваннях у Кракові, а незабаром нові групи від’їжджають до вишів міста Лодзь та Варшави.

– У прагненні надати нашій молоді європейську освіту і зробити їх затребуваними фахівцями як українського, так і світового ринку праці, ЧДТУ уклав угоди із стосовно співпраці із чотирма політехніками Польщі – Люблінським, Краківським, Ченстоховським політехнічними університетами, та Краківською гірничо-металургійною академією. Відтак, ЧДТУ зможе випускати студентів із двома дипломами – українським та польським, – констатувала ректор Черкаського державного технологічного університету Тамара Качала. – Ми постійно працюємо над тим, аби наша молодь хотіла – і мала змогу – отримувати якісну освіту саме у нашій області. І сьогодні ми підпишемо Меморандум про співпрацю між Черкаським державним технологічним університетом, Черкаським політехнічним технікумом, Черкаським комерційним технікумом та Черкаським художньо-технічним коледжем. Цей документ має сприяти реалізації принципу неперервної освіти завдяки узгодженню навчальних планів і програм для продовження навчання найкращими випускниками технікумів та коледжу у ЧДТУ.

– Цьогоріч ми відновлюємо підготовку військових фельдшерів – для роботи у зоні АТО, – констатувала заступник директора Черкаського медичного коледжу з навчальної роботи Ірина Радзієвська. – Це будуть фахівці, які можуть працювати також у службі із ліквідації надзвичайних ситуацій, силових структурах, пожежній охороні. Для цих студентів ми вводимо нові дисципліни – тактична медицина, воєнна гігієна та токсикологія, тощо. Майбутні військові фельдшери також отримають знання із психології кризових станів, для них буде збільшено години фізичної підготовки.
У нинішній вступній кампанії нас хвилює те, що для вступників було відмінено медичну довідку. Для нас це важливо – медичний фахівець має бути здоровим. Крім того, із запровадженням норми стосовно подання сертифікатів ЗНО 2015 року, ми, фактично, втрачаємо вечірню форму навчання, що користувалася попитом у людей із 30-річного віку – і ми будемо підіймати це питання перед нашим міністерством.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x