Для різних видів пенсій стаж обчислюється по-різному

«Я працював в польових умовах на Крайній Півночі 8 років. Чи маю я право по досягненні мною 55 років на призначення пенсії із зниженням пенсійного віку?»

Микола, Золотоноша


– Пенсію за вислугу років окремим категоріям працівників галузей народного господарства призначають, враховуючи стаж роботи осіб, роки, в які вони працювали, та посади, які вони обіймали, – пояснила Ольга Бондаренко, начальник відділу призначення пенсій Головного управління пенсійного Фонду України в Черкаській області.

Деталі з’ясовував власний кореспондент «Нової Доби».

Вона зауважила, що до 01.01.1991 р. періоди роботи в районах Крайньої Півночі зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством, із 1991 року – відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення».
За законодавчими нормами, що діяли раніше, 1 рік стажу зараховують за 1 рік 6 місяців роботи лише при призначенні пенсії за віком або по інвалідності. При призначенні пенсії за вислугу років один рік роботи зараховується за один рік.

Право на призначення пенсії за вислугою років мають працівники експедицій, партій, загонів, дільниць і бригад, безпосередньо зайнятих на польових геологорозвідувальних, пошукових, топографо-геодезичних, гідрографічних, лісовпорядних і розвідувальних роботах згідно до п. «б» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення». При цьому, для встановлення пенсії зі зниженням пенсійного віку, чоловіки повинні мати стаж роботи в польових умовах не менше 12 років 6 місяців, жінки – не менше 10 років.

Оскільки стаж вашої роботи в польових умовах обчислено календарно і він становить 8 років 5 місяців 2 дні, права на призначення пенсії за вислугу років ви не маєте.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x