Уманщина відзначила День рідної мови

Уманщина відзначила День рідної мови

І там, де звучить рідна Пісня і Слово – живе український народ

Ну що б, здавалося, слова…

Слова та голос – більш нічого.

А серце б\’ється – ожива,

Як їх почує!…Знать, од Бога

І голос той, і ті слова

Ідуть меж люди!

Ці слова Тараса Шевченка стали лейтмотивом літературно–музичної композиції «І там, де звучить рідна Пісня і Слово, – живе український Народ», присвяченої міжнародному Дню рідної мови, 80 – річчю з дня народження Василя Симоненка та 200 – річчю з дня народження автора музики національного Гімну України Михайла Вербицького. Цей захід зібрав 18 лютого в СБК мешканців села Краснопілки, учнів та вчителів місцевої школи.

Щирі слова ведучих Віти Цюри та Ольги Гербут про вплив мови на людські серця підсилювали пісні «Молитва за Україну» та «Вишиванка» у виконанні ансамблю «Вербиченька» Родниківського СБК. Шквал аплодисментів від односельців супроводжував виступи «Повіяв вітер степовий» та «Живу в селі» вокального ансамблю Краснопільського СБК. Озивалися щемом в серцях пісні у виконанні ансамблю «Криниченька» Берестівецького СБК, пожвавлення й захоплення викликали патріотичні й жартівливі пісні, які виконали учасники ансамблю «Музики» Старобабанівського СБК.

«Такі заходи мають велике національно-патріотичне значення у вихованні підростаючого покоління, тому хотілося б щоб учнівська молодь неодмінно була присутня в залі та безпосередньо відчула красу української пісні та слова», – зазначила начальник відділу культури Світлана Починок.

На захист рідного слова ставали Тарас Шевченко Іван Франко, Леся Українка, Борис Грінченко, Микола Куліш, Володимир Сосюра, Ліна Костенко…

Василь Симоненко передбачив велике майбутнє і безсмертя української мови. 8 січня 2015 року Василю Симоненку виповнилося б 80! Літературні здобутки поета були висвітлені на виставці «Золоте перо Симоненка».

І там, де звучить рідна Пісня і Слово – живе український народ
Затамувавши подих, присутні слухали живий голос поета, а пісня «Виростеш ти, сину», яка стала молитвою і звучить заповітом все новим і новим поколінням українців, у виконанні народного хорового колективу «Терниця» Дмитрушківського СБК викликала сльози у слухачів.
Уманщина відзначила День рідної мови
Унікальність та неповторність його слова ще раз окреслилася в пісні «Ти знаєш, що ти людина» у виконанні ансамблю «Горицвіт»

Анатолій Демянчук, голова районної Ради ветеранів війни та праці, відзначив змістовність, чіткість і органічну єдність блоків сценарію, декламаторські здібності ведучих, високу виконавчу майстерність художніх колективів та органічне поєднання Слова, Пісні, Людини. За його словами: – «Виконання Гімну стало апофеозом заходу».

У ході заходу присутні віддали шану автору мелодії Українського Національного і Державного Гімну отцю Михайлу Вербицькому, якому 4 березня 2015 року виповниться 200-ліття від дня його народження. Найкращим підсумком і оцінкою композиції стало загальне виконання державного Гімну України всіма присутніми.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x