Війна за суботівську землю набирає обертів

Війна за суботівську землю набирає обертів

Війна за суботівську землю набирає обертів 24 січня відбулась ініційована сільською радою зустріч жителів села Суботів з керівником районного відділу Держземагентства Ніною Клименко. Участь в ній взяли також голова Чигиринської райдержадміністрації Олександр Діскант, директор ТОВ «Біоагропром» Олександр Випирайло та активісти районної громадської організації «Чигиринська районна народна рада».

Про це «Нова Доба» дізналася в Чигиринській РДА.

Суть спору між земельним відділом та суботянами полягає в тому, що держслужбовці, не повідомляючи про свої наміри ані сільського голову, ані сільського землевпорядника, ані громаду села, подали документи на приватизацію земельних ділянок, які упродовж багатьох років оброблялися селянами. Ці земельні наділи громадянами використовувалися на підставі оренди, наданої сільською радою.

У 2008-2009 роках селяни подавали документи на приватизацію цих земельних ділянок, проте через певні недоліки в роботі земельного відділу, документи були втрачені, приватизація не була завершена.

24.02.2015 Війна за суботівську землю набирає обертів В листопаді 2014 року жителі села вперше дізналися про те, що навесні наступного року вони вже не матимуть можливості обробляти землю, яку чимало років використовували, бо ця земля приватизується працівниками районного земельного відділу та членами їх родин. Обурені таким ставленням до пересічних громадян, жителі села почали шукати вихід з даної ситуації.

Керівник відділу Держземагентства в Чигиринському районі Ніна Клименко пояснила суботянам, що документи на приватизацію оформлені згідно чинного законодавства, а так як зазначені земельні ділянки знаходяться за межами села – на березі річки Тясмин – то і повідомляти сільську раду та жителів села про наміри заволодіти даною землею вони не повинні були. Достатньо звернутися до головного управління Держземагентства в Черкаській області – що вони і зробили.

– А тепер ви маєте право звернутися і до прокуратури, і в інші інстанції, – байдуже, ми все зробили по закону, – відрізала чиновниця.
Війна за суботівську землю набирає обертів
На зауваження сільського голови та жителів села щодо зловживання службовим становищем в корисних цілях Ніна Леонідівна неодноразово стверджувала, що «все робилося в правовому полі».

За інформацією сільського голови Івана Гришка, земельні ділянки оброблялися здебільшого молодими людьми, в яких немає земельних паїв, і дохід з продажу вирощеної на цій землі овочів – єдиний засіб для існування.

Ці землі (а це 20 га), зауважив Іван Павлович, планувалося виділяти і для учасників антитерористичної операції, а тепер землі, придатної для використання і обробітку, немає.

Голова райдержадміністрації Олександр Діскант пояснив учасникам зібрання, що вирішити це питання на рівні районної влади, на жаль, неможливо, і в нього немає важелів впливу на рішення обласної земельної агенції.

Учасники зібрання вирішили звернутися до головного управління Держземагентства в Черкаській області і обласну прокуратуру за відповідними роз’ясненнями.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x