У Черкасах на чверть зменшили споживання газу

У Черкасах на чверть зменшили споживання газу

За майже десять років Черкасам вдалося скоротити споживання газу на 25 відсотків. Про це в рамках семінару, організованого Міжгалузевою асоціацією «Укртеплокомуненерго», учора заявив міський голова Сергій Одарич. Він розповів, як місту вдалося досягти таких показників та в цілому поділився тутешнім досвідом впровадження енергоощадних технологій.

За словами Сергія Одарича, перші кроки на цьому шляху в обласному центрі були зроблені ще в 2006 році. На той час наше місто опалювалося виключно за рахунок природного газу.

– Одразу ми почали шукати варіанти, які б дозволили зменшити собівартість виробленого тепла та скоротити втрати при його транспортуванні, – зазначив він. – У 2007 році ми розпочали активну співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку, з агентством «CIDA» й ще однією шведською компанією. Тоді буквально за рік із консультантами нам вдалося напрацювали кілька основних напрямків модернізації нашого комунального підприємства, які мали б дати найбільший ефект в частині зменшення втрат і зниження собівартості продукції.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Втілювати ці напрацювання розпочали в 2009 році за фінансової підтримки ЄБРР. У першу чергу, каже, провели модернізацію котельного обладнання задля підвищення коефіцієнту корисної дії. Як результат, у Черкасах не лишилося котлів із цим показником нижче 93 відсотків.

Ще один напрямок роботи, на який сконцентрували ресурси в Черкасах, став перехід на альтернативне паливо.

– Один із черкаських мікрорайонів обслуговує велику кількість бюджетних установ. Зокрема, це й обласна лікарня, онкологічний центр… Тож у котельні, яка опалює його, замість газового ми встановили котел, який працює на відходах деревини. Якщо в цінах 2010 року на сезон ми закуповували газу на 7 мільйонів гривень, то в результаті модернізації котельні стали купувати на 3 млн. грн. дров. Термін окупності склав близько 2 років.

У 103 багатоповерхівках із метою економії тепла були встановлені індивідуальні теплові пункти й здійснена перекладка всіх мереж.

– За останній опалювальний сезон мешканці цих будинків спожили на 21 відсоток менше тепла, саме за рахунок ІТП. Відповідно, його менше виробили на підприємстві, разом із тим ми зменшили його втрати при транспортуванні. Як наслідок, черкащани не були вимушені платили за те тепло, яке, так би мовити, даремно викидалося в атмосферу. Нібито прямої вигоди підприємству немає, але при цьому, коли навантаження на сімейні бюджети стає меншим, то й рівень проплат за спожите тепло зростає.

Окрім цього, в місті встановили три когенераційні установки й замінили проблемні ділянки теплових мереж. Останнє, каже міський голова, втілювалося як з допомогою кредиту, так і за бюджетні гроші та власні фінансові ресурси підприємства.

– Наразі маємо один із найнижчих в Україні рівень втрат при транспортуванні тепла. Цей показник складає – 8,6 відсотка, – зауважив Сергій Одарич. – На моє переконання, це достатньо хороший результат. Загалом роботу в напрямку зменшення споживання газу ми продовжимо й надалі. Думаю, це нам абсолютно під силу!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x