Створення робочих місць на селі – першочергове завдання як для держави, так і для аграріїв та науковців

Круглий стіл «Наукове забезпечення розвитку аграрного виробництва у фермерських та особистих селянських господарствах» відбувся вчора, 17 березня, в Києві на базі Національної академії аграрних наук України. На запрошення відгукнулася і голова ГО «Об’єднання територіальних громад», депутат обласної ради Наталія Старікова.

Під час круглого столу було порушено ряд важливих питань, зокрема про стан та перспективи взаємовигідного співробітництва науково-дослідних установ НААН і Асоціації фермерів та приватних землевласників України; про перспективу розвитку фермерських та особистих селянських господарств з інтеграцією до Європейського Союзу; про можливості співробітництва наукових установ і Асоціації фермерів у галузі рослинництва; про перспективи спільної діяльності НААН і Асоціації фермерів у ягідництві та плодівництві, а також про пріоритетні напрями співробітництва науковців і фермерів.

– Після спілкування з головами сільських рад під час загальнообласного Форуму в Черкасах представники громад назвали одну з найбільших проблем на селі – відсутність робочих місць. Брак роботи на селі призводить до зниження рівня життя селян, в пошуках роботи до міст виїжджає молодь, села фактично вимирають, – констатує Наталія Старікова. – Один зі способів вдихнути в наше село життя – створення нових робочих місць за рахунок насамперед створення та розвитку багатофункціональних сільськогосподарських кооперативів та фермерських господарств. Проте їхня ефективність залежить у першу чергу від статусу земельної ділянки. Якщо земля не належатиме селянинові, то ніякі програми чи проекти не зможуть підняти село. Громада повинна мати впевненість в тому, що її землю не заберуть через рік чи два. Потрібно якомога швидше віддати повноваження сільським радам, щоб вони самі ухвалювали рішення, з ким із орендодавців укладати договори оренди. У такому випадку проблема корупції відпадає сама по собі.
Депутат нагадала, що обласна рада прийняла рішення про звернення до Уряду та Верховної Ради внести зміни до земельного законодавства. Проте питання досі не вирішено. Пропозиції від сільських голів за ініціативи депутатів обласної ради від ГО «Об’єднання територіальних громад» знову буде направлено до Кабміну і Верховної Ради.

– Необхідна фінансова підтримка створення сільськогосподарських кооперативів. Сьогодні їх надають Програми Євросоюзу, зокрема ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду, – продовжує Наталія Старікова. – За рахунок таких програм громади отримують фінансування,відповідне навчання, їхню роботу координують фахівці і допомагають з усіма можливими труднощами. Так, на Черкащині за сприяння Євросоюзу працюють проекти підтримки територіальних громад в 11 районах. Серед основних напрямків роботи – енергозберігаючі заходи в школах та навчально-виховних комплексах, ремонт ФАПів, реконструкція вуличного освітлення тощо. Проте подібна програма державного рівня має бути створена і в Україні за підтримки місцевої влади, щоб робочі місця створювалися одночасно в усій країні, а не лише в тих громадах, які пройшли відбір. Тоді село зможе відродити свою інфраструктуру, повернути молодь, робочі місця і відповідно підняти свій рівень життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x