«Самостійний відпочинок піде на користь лише підготовленій дитині», – черкаський психолог

«Самостійний відпочинок піде на користь лише підготовленій дитині», – черкаський психолог

Інна Кукуленко-Лук’янець, кандидат психологічних наук, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького:

– Важко сперечатися з тим, що літній відпочинок надзвичайно корисний для дитини. Особливо, якщо від проходить в оточенні однолітків і пін наглядом досвідчених вихователів. Це розвиває активність, дисципліну, самостійність, колективізм, уміння працювати в колективі, групі, вчить розвивати індивідуальність, щоб виділитися з натовпу, і дуже багато інших якостей, які знадобляться дитині в житті. Втім, мушу зазначити, що відпочинок у таборі корисний не для всіх дітей.

Я спілкувалася з багатьма дорослими людьми, для яких «відпочинок» у таборі став психологічною травмою, яка наклала відбиток на все життя. Це переважно діти, яких батьки не привчили до самостійності. Поки дитя маленьке, з ним усі граються, його пестять і балують. Коли ж така дитина підростає, батьки раптом розуміють, що їм важко далі робити все за неї, і шукають чудодійний спосіб, який дуже швидко зробить із пестуна дорослого. Вони вирішують, що найкраще з цим справиться дитячий табір. Дитину силоміць виривають із звичного для неї життєвого кола і переміщують в умови, до яких вона зовсім не готова. Звісно, завжди існує вірогідність того, що дитина справді зможе пристосуватися, але вона надзвичайно мала. І в будь-якому разі для дитини табір усе життя асоціюватиметься з місцем, в яке її помітили для того, щоб покарати. Причому покарати не за якийсь конкретний вчинок, а просто за те, що вона така, як є.

З особливою обережністю раджу ставитися до надзвичайно модних нині таборів з так званим психологічним нахилом, особливо в таких, де батькам забороняють спілкуватися з дитиною навіть по телефону.

То що ж робити, якщо дитина не хоче їхати в табір? Не відправляти її туди! Все одно нічим хорошим це не закінчиться. Відкладіть цю поїзду на рік, протягом якого ви докладете максимум зусиль для того, щоб підготувати свою дитину до самостійного відпочинку. Перш ніж їхати далеко від батьків, дитина повинна мати уявлення про дисципліну, самоорганізацію, вміти прослідкувати за власною гігієною і безпекою як серед природи, так і серед чужих людей. Більше спілкуйтеся зі своїми сином чи донькою, діліться власними позитивними спогадами щодо перебування в таборі, заохочуйте. Зрештою, поїдьте з дитиною на кілька днів чи тиждень на природу чи в село (нині достатньо людей, які за помірну платню організовують такий відпочинок). Пам’ятайте: справді готова до перебування в літньому таборі дитина має сама хотіти туди поїхати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x