Як зберегти дарунки літа на зиму?

Нині в розпалі пора року, коли кожен може знайти фрукт чи овоч на власний смак. Але, на жаль, так триватиме недовго. Саме тому вже зараз варто потурбуватися про те, щоб мати запас вітамінів і мікроелементів на кожен день до наступного сезону. Для цього існують різні способи, кожен із яких має свої особливості.

Заморожування – це один із найдієвіших способів, що дозволяє найкраще зберегти більшість корисних речовин. При заморожуванні у фруктах і овочах зберігається до 90% запасів вітамінів і мікроелементів.

Для правильного заморожування відбирайте плоди тільки найвищої якості: у міру стиглі, не пошкоджені. Переберіть ягоди, видаліть плодоніжки. Потім промийте їх у проточній воді, відкиньте на друшляк, викладіть на паперовий рушник і дайте просохнути. Особливо ніжні ягоди, наприклад, малину, чорницю, суницю, не миють (інакше вони «потечуть»), а заморожують розсипаними на аркуші. Перед замороженням пробланшуйте (облийте окропом або гарячою водою) овочі й фрукти, потім охолоджуйте декілька годин. Тара для заморожування має бути чистою і сухою. Для цього підійдуть пластикові пляшки з відрізаними верхівками або спеціальні контейнери.

Зсипте ягоди в контейнер і помістіть у морозильну камеру на 1,5 – 2 години. Потім вийміть і якнайшвидше загорніть у харчову плівку.
Сушіння – один із найдавніших способів збереження продуктів, відомих людству. Під час цього процесу з продуктів видаляється до 80% вологи. Це забезпечує їх збереження протягом тривалого часу з мінімальними втратами вітамінів та мінеральних речовин. Найкраще піддаються сушінню ягоди, яблука, груші, зелень. Зважаючи на відсутність будь-яких консервантів, сухофрукти можна використовувати в дитячому харчуванні з самого раннього віку.

Зазвичай фрукти в нас звикли сушити під відкритим сонцем. Це не зовсім правильно, оскільки таким чином під дією ультрафіолету «згорає» значна частина корисних речовин, щоправда, разом із деякими бактеріями і личинками шкідників. Набагато краще використовувати для цього спеціальні конструкції, які, по суті, являють собою каркас із дерев’яних рейок, обтягнутий сіткою і накритий дашком. Сушку розкладають на дере’яних рамах-полицях, що кріпляться до каркаса.

Після повного висихання продуктів їх потрібно злегка прогріти в духовці для профілактики появи різноманітної живності. Уже готову продукцію ссипають у банки і закривають кришками.

Взимку сушку періодично потрібно підсушувати в духовці, щоб позбавити від зайвої вологи.
Пастеризацію і варіння заслужено вважають «найжорсткішими» методами, адже вони дозволяють зберігати найменше корисних речовин. Після термічної обробки в продуктах залишається не більше 50% біологічної цінності фруктів та овочів. До того ж цукор продовжує окисляти вітаміни, тож їхня кількість згодом зменшуватиметься. Щоб не втратити й ці дещиці корисних речовин, варто дотримуватися основних правил.

Обробляючи овочі і фрукти, намагайтеся використовувати ножі лише з нержавіючої сталі або кераміки. У жодному разі не можна брати інструменти, які швидко окислюються. Наповнюючи банку з пюре, варенням чи пастою, між умістом банки і кришкою завжди залишайте прошарок повітря завтовшки 2-3 мм. Обов’язково стерилізуйте банки і кришки. Зберігаючи готову продукцію, уникайте різких перепадів температури. Намагайтеся не переносити банки з місця на місце без особливої потреби. Воду, яку ви будете використовувати для розсолу, попередньо відстоюйте в темному приміщенні під кришкою. Коли заповнюєте холодну банку гарячими продуктами, обгорніть її вологою серветкою чи рушником. Інакше у склі можуть з’явитися мікротріщини, які дадуть знати про себе через кілька тижнів. В одній банці краще укладати овочі однакового розміру і ступеня зрілості, щоб вони рівномірно просякали маринадом. Якщо ви ріжете продукцію шматочками, то вони теж повинні бути однакові за розмірами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x