Корсунчани погрожують перекрити залізницю: боротьба за городи у Корсунь-Шевченківському триває

Провівши попереджувальну акцію на київській трасі минулої п’ятниці, 27 березня, вже з понеділка активісти почали збирати копії договорів на оренду ділянок, аби передати їх разом із колективною заявою до суду.

Вже є понад п’ятдесят копій договорів. У підготовці документації активістам допомагають юристи райдержадміністрації, а як ведеться робота з вирішення цієї проблеми особисто контролює голова Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації Валерій Заболотній.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Жінки-активістки тим часом в останній день березня взяли участь у роботі сесії міської ради, де озвучили свою проблему і попросили у народних обранців підтримки та сприяння в прискоренні справи. Ті, хто відстоюють своє право займати кілька соток городу, кажуть: сьогодні цінна кожна година. Вони поспішають захистити свої наділи, адже насувається пора весняних робіт… Однак, кажуть, розуміння відчули лише з боку кількох депутатів, у тому числі й з боку мера Олександра Гайдая. Решта ж мовчки чекають, що проблема вирішиться сама собою.
В.о. начальника обласного управління Держземагенства Сергій Савченко, який минулої п’ятниці обіцяв людям прийняти радикальні рішення з приводу земельної проблеми у Корсуні-Шевченківському, уже в понеділок пішов на лікарняний. Корсунці тепер бояться, що справа затихне на рівні кабінетів. Тож дотримаються своєї обіцянки і на п’ятницю, 3 квітня, знову скликають всіх користувачів городів у Корсуні-Шевченківському на акцію до райдержадміністрації. На 10-ту годину.

Говорить одна з організаторів Світлана Коновалюк:
– Це проблема не лише тих, у кого городи вже забрали. Вона може стати проблемою кожного, хто обробляє свої кілька соточок, аби прогодувати сім’ю. Бо всі городи юридично знаходяться за межами населених пунктів, тож не сьогодні-завтра їх можуть «розбазарити» ті, хто спритніший. Отож запрошуємо підтримати нашу акцію усіх, хто небайдужий до цієї проблеми.

Нагадаю, проблема з городами у Корсуні-Шевченківському виникла, коли корсунці дізналися, що наділи, які вони займали десятками років, передані в оренду або приватизовані. Почали з’ясовувати ситуацію і зрозуміли, що такі проблеми виникли по всій Україні, адже від 2013 року в державі землями за межами населених пунктів (а саме такими юридично є і всі городи) розпоряджалися обласні управління Держземагенства. Обласні чиновники не надто переймалися, що тими землями користуються інші люди, які, до речі, справно весь час платили орендну плату. Лише по Корсунщині обласне управління Дерржземагенства в Черкаській області упродовж двох років прийняло понад 4 сотні розпорядчих наказів по наданню землі в Корсунь-Шевченківському районі на площу майже 2000 гектарів. З них скандальні ситуації виникли навколо 4 сотень гектарів. Це 194 га в адмінмежах Зарічанської сільської ради (де проблема з’ясувалася, коли землю хотіли отримати учасники АТО), у Стеблеві 7, 2 га громадського пасовища на Леваді, у Корсуні-Шевченківському 6 гектарів біля МРЕО, 2 гектари уздовж траси, за т.зв. «афганськими» будинками, 2 га в урочищі Сівач, 40 гектарів за Вітряком, чотири – в межах Моринської сільради, 6 га у Яблунівці, де проводили торік Трактор-Фест… Примітно, що власниками або орендарями скандальних наділів стали жителі інших областей. Відомо лише про трьох корсунців…

Як пояснюють фахівці, ситуація складна, але не безнадійна. Виникла вона у результаті законодавчої плутанини та нечіткого визначення меж населених пунктів. У Корсуні діють межі 1979 року.

А ще корсунці винуватять колишнього керівника районного управління Держкомзему Ярослава Сколоту, що не ставив до відома керівників територіальних громад, що на їхні землі є інші претенденти. До речі, пан Сколота від початку 2015 року перебував на керівній посаді в обласному управлінні Держкомзему Полтавщини, і вже там встиг «відзначитися» таким самим скандалом… Отож, корсунські активісти зупинятися не збираються. І якщо їх ніде не почують, обіцяють знову перекрити трасу та навіть –залізницю…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x